.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ-ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:


Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

• ΑΓΡΟΤΕΣ, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ χωρίς Δελτίο Ανεργίας και με ατομικό εισόδημα έως και 10.500,00€ το οικονομικό έτος 2010



ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΟΛΙΣ ΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΤΕ ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ 2010 ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας

• Σύντομα θα προκηρυχθούν οι θέσεις και θα ακολουθήσει δεκαήμερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων

• Πριν την προκήρυξη, άμεσα, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά

• Δικαίωμα υποβολής αίτησης και στους δύο δικαιούχους φορείς («Επι-μένουμε Δράμα» και ΙΝ.Ε. ΓΣΕΕ)

• Θ. Ξανθόπουλος, Πρόεδρος «Επι-μένουμε Δράμα»: «2 Απριλίου είναι για εμάς μια ρεαλιστική ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης»



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στην τελική του ευθεία έχει μπει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο αναμένεται να προσφέρει απασχόληση σε 1500 άνεργους ή αγρότες με χαμηλό εισόδημα στην Δράμα. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα λαμβάνουν 625 € το μήνα και ένσημα.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται, στο τυπικό κομμάτι της υπόθεσης, να επικυρωθούν από τον ΑΣΕΠ οι θέσεις για το Νομό Δράμας, οπότε και θα δημοσιευτεί και η προκήρυξη του προγράμματος.

Για την Δράμα οι θέσεις απασχόλησης είναι 1500 και οι δικαιούχοι φορείς είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Επι-μένουμε Δράμα» και το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝ.Ε.) της ΓΣΕΕ. Η «Επι-μένουμε Δράμα» έχει την ευθύνη σε συνεργασία με 24 συμπράττοντες φορείς για 1332 θέσεις εργασίας, και το ΙΝ.Ε. της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με 12 συμπράττοντες φορείς για 168 θέσεις.

Προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών κινείται και το Εργατικό Κέντρο της Δράμας, καθώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη πληροφόρηση από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.



Δεκαήμερη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης



Στη συνέντευξη τύπου της «Επι-μένουμε Δράμα» ο Πρόεδρος κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και οφείλουν να τα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

«Η “Επι-μένουμε Δράμα” έχει την ευθύνη με 24 συμπράττοντες φορείς για την υλοποίηση 1332 θέσεων εργασία. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον και η πίεση του κόσμου είναι τεράστια και για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε στην συνέντευξη τύπου για να ενημερώσουμε τον κόσμο, γιατί είμαστε στην τελική ευθεία» ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος, αιτιολογώντας τον λόγο της συνέντευξης τύπου και συνέχισε αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα: «Περιμένουμε εντός των προσεχών των ημερών την επικύρωση, την απάντηση, του ΑΣΕΠ σχετικά με την προκήρυξη. Η προκήρυξη αυτή θα δημοσιευτεί, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του “Επι-μένουμε Δράμα”, θα φύγει στους συμπράττοντες φορείς. Από τους μεγάλους φορείς, την Περιφέρεια, τους Δήμους, θα υπάρχει επάρκεια και θα υπάρχει αρκετό πληροφοριακό υλικό.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, και υποθέτω ότι αυτό θα είναι και το τελικό, έχουμε από την προκήρυξη 10 ημερολογιακές ημέρες για να παραλάβουμε αιτήσεις. Το ημερολογιακές σημαίνει ότι θα κοιτάξουμε να έχουμε μόνο ένα Σαββατοκύριακο και 8 εργάσιμες ημέρες».



Μέσω ΕΛ.ΤΑ. οι αιτήσεις για τις θέσεις της «Επι-μένουμε Δράμα»

Ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο θα κατατίθενται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων: «Οι αιτήσεις θα υποβληθούν αποκλειστικά μέσω ΕΛΤΑ, με συστημένη επιστολή η οποία θα σταλεί στα γραφεία της “Επι-μένουμε Δράμα”, Κων/πόλεως 8, και θα κρατηθεί ως αποδεικτικό της κατάθεσης το αυτοκόλλητο που χορηγούν τα ΕΛΤΑ. Επιλέξαμε τη διαδικασία πρώτον γιατί δεν θέλαμε να μεταφέρουμε τον κόσμο που είναι εκτός Δράμας, από όλη την περιφέρεια του Νομού, να περιμένει αρκετές ώρες για την παραλαβή των αιτήσεων. Δεύτερο, γιατί τα ΕΛ.ΤΑ. είναι πιστοποιημένα στη διαδικασία και το κάνουν κατά κόρον και είναι αξιόπιστα και τρίτον, διασφαλίζει μια αντικειμενικότητα όσον αφορά το σκέλος της κατάθεσης του συμπληρωμένου φακέλου, έτσι ώστε και ο πολίτης να έχει στα χέρια του την απόδειξη της κατάθεσης του εγγράφου».



Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων



Έπειτα από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης, για το οποίο ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε: «Από εκεί και μετά, μετά την παρέλευση του δεκαημέρου, έχουμε ένα μήνα καιρό για να ελέγξουμε τους φακέλους και να προχωρήσει μετά η μοριοδότηση των υποβληθεισών υποψηφιοτήτων. Καθοριστικός παράγοντας για την εύρυθμη και γρήγορη εξαγωγή των αποτελεσμάτων είναι ένα σύστημα, το οποίο θα προμηθεύσει το Υπουργείο και το οποίο όταν αποκτήσει τα στοιχεία που θα του βάλουμε, υποτίθεται ότι θα κατατάξει ακαριαία και αυτόματα όλους τους συμμετέχοντες με βάση τον αριθμό του ΑΜΚΑ. Αν το σύστημα αυτό είναι λειτουργικό αντιλαμβάνεστε ότι θα συντμήσει πάρα πολύ τον απαιτούμενο χρόνο. Αν, ω μη γένοιτο, δεν είναι λειτουργικό, όπως το θέλουμε, δεν μπορούμε ειλικρινά να δεσμευτούμε για την διάρκεια επεξεργασίας και φόρτωσης των δεδομένων στο σύστημα αυτό. Αλλά ας μην κάνουμε δύσκολες και μίζερες σκέψεις».



«Είναι χρήσιμο να ξεκινήσει από τώρα η συγκέντρωση των δικαιολογητικών»



«Η ουσία είναι ότι πολύ γρήγορα, δηλαδή μέσα στο Φεβρουάριο λογικά θα προκηρυχτούν οι θέσεις, και αισιοδοξούμε ότι 2 Απριλίου είναι για εμάς μια ρεαλιστική ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης» τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος και συνέχισε μιλώντας για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά: «Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα στραφούν για πληροφορίες και στην “Επι-μένουμε Δράμα” και στους συμπράττοντες φορείς, έτσι ώστε να κινηθούν σχετικά γρήγορα και να μην το αφήσουν την τελευταία στιγμή. Θα απαιτηθούν κάποια δικαιολογητικά, π.χ. εντοπιότητας, οικογενειακής κατάστασης. Είναι χρήσιμο να ξεκινήσουν από τώρα γιατί αν πέσουν όλοι μαζί στις υπηρεσίες ενδεχομένως να υπάρξει μπλακ άουτ με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι χρήσιμο να πληροφορηθούν τις διαδικασίες προκήρυξης και ταυτοχρόνως να ξεκινήσουν να συλλέγουν τα δικαιολογητικά τους ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν και οι ίδιοι καλύτερα και οι υπηρεσίες που θα παρέχουν τα δικαιολογητικά να ανταποκριθούν στον ρόλο τους».

Ο κ. Ξανθόπουλος ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του τόνισε: «Η “Eπι-μένουμε Δράμα” είναι στη διάθεση των πολιτών, οι συμπράττοντες φορείς είναι στη διάθεση των πολιτών, η συμπλήρωση των αιτήσεων είναι απλουστευτική διαδικασία. Ισχύουν μόνο ποσοτικά κριτήρια, το σύστημα είναι πλήρως αντικειμενικό, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης για νόθευση και αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Υπάρχει η δυνατότητα ένστασης, η οποία θα κριθεί από τον ΑΣΕΠ, θεωρώ, όμως ότι το σύστημα είναι τόσο αξιόπιστο και τόσο αντικειμενικό, ώστε δεν θα υπάρξει πρόβλημα».



Για τις θέσεις του ΙΝ.Ε. ΓΣΕΕ οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν και αυτοπροσώπως



Ουσιαστικά η μοναδική διαφορά, σε σχέση με όσα ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος που υπάρχει στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από το ΙΝ.Ε. της ΓΣΕΕ, το οποίο συνεργάζεται με το Εργατικό Κέντρο Δράμας, είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους, όταν προκηρυχθούν οι θέσεις εργασίας, όχι μόνο ταχυδρομικά, αλλά και με φυσική παρουσία στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, έτσι ώστε, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Σαβρίδης να αποφευχθούν και τυχόν λάθη από όσους καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

Δικαίωμα υποβολής και στους 2 δικαιούχους φορείς



Το ότι είναι δύο οι φορείς δικαιούχοι του προγράμματος δεν σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να καταθέσουν την αίτησή τους στον έναν από τους δύο. Δικαίωμα υποβολής αίτησης υπάρχει και στους δύο φορείς, αλλά ακόμα και σε άλλους Νομούς, στους εκεί δικαιούχους (απλά στη μοριοδότηση θα χαθεί το στοιχείο της εντοπιότητας).



Σε ένα πεντάμηνο και όχι σε δύο οι 1500 θέσεις εργασίας



Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από πολιτική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα δεν θα «απλώσει» σε έναν χρόνο, με δύο πεντάμηνα απασχόλησης, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πλέον όλοι οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν μέσα σε ένα πεντάμηνο. Και για αυτό το λόγο άλλαξαν τα μνημόνια συνεργασίας, καθώς και ο προγραμματισμός των συμπράττονταν φορέων.



Πριν την προκήρυξη να ξεκινήσει η συγκέντρωση των δικαιολογητικών



Η εφημερίδα «Εργασία…συν» δημοσιεύει σήμερα τόσο την αίτηση που πρέπει να υποβάλλει κάποιος για να απασχοληθεί στο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα όσο και το ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφοριακό υλικό παρέχεται τόσο από τους δικαιούχους φορείς, την «Επι-μένουμε Δράμα» και το Εργατικό Κέντρο το οποίο συνεργάζεται με το ΙΝ.Ε. της ΓΣΕΕ, όσο και από τους μεγάλους συμπράττοντες φορείς (Δήμοι, Αντιπεριφέρεια). Επιπλέον όλο το πληροφοριακό υλικό, η αίτηση, τα δικαιολογητικά, καθώς και οι οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης υπάρχουν και στην ιστοσελίδα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Επι-μένουμε Δράμα», www.epimenoumedrama.gr



Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή αίτησης μπορούν να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τώρα, πριν ακόμα δηλαδή από την προκήρυξη των θέσεων εργασίας. Μάλιστα αν υπάρξει κινητοποίηση των ενδιαφερόμενων από νωρίς, θα εξυπηρετηθούν καλύτερα και θα αποφευχθούν ουρές.



Για να υποβάλλει κάποιος αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτει απαραίτητα κάρτα ανεργίας ή αν είναι αγρότης ασφαλισμένος στον ΟΓΑ το ατομικό του εισόδημα για το 2010 να μην ξεπερνάει τις 10.500 €. Τα δικαιολογητικά δημοσιεύονται από την «Εργασία…συν», ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης που διαβάζει την εφημερίδα να κινηθεί έγκαιρα για να τα συγκεντρώσει και έχουν να κάνουν με:

-Τα στοιχεία του υποψηφίου

-Την κατάσταση ανεργίας

-Την οικογενειακή κατάσταση

-Το οικογενειακό εισόδημα

-Την κατάσταση υγείας

-την Εντοπιότητα





Απαιτούμενα Δικαιολογητικά για την Αίτηση στο πλαίσιο προγράμματος ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΚΟΧ)

B. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

• Αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας (Για τους Έλληνες και τους πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.)

• Ταυτότητα Ομογενούς (Για τους Έλληνες Ομογενείς)

• Άδεια Διαμονής σε ισχύ (Για τους Αλλοδαπούς τρίτων χωρών)



Γ.1 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

• Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

• ΑΓΡΟΤΕΣ, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ χωρίς Δελτίο Ανεργίας και με ατομικό εισόδημα έως και 10.500,00€ το οικονομικό έτος 2010, θα πρέπει να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, αφού καταχωρηθούν σε ειδική κατάσταση συμμετοχής στη Δράση.



Γ.2 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

• Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του οικείου Δήμου

• Για την απόδειξη της μονογονεϊκής οικογένειας, οποιοδήποτε πιστοποιητικό δημόσιας αρχής της ημεδαπής ή αλλοδαπής από το οποίο να προκύπτει η ιδιότητα του γονέα μονογονεϊκής οικογένειας (π.χ., πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση χηρείας του μονογονέα, δικαστική απόφαση με την οποία ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας σε ένα μόνο γονέα κ.λπ.).

• Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ του/της συζύγου στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι.

• Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού για το οικονομικό έτος 2010, για εισοδήματα δηλαδή που αποκτήθηκαν από 1/1/2009 έως 31/12/2009, προκειμένου για την απόδειξη του αριθμού των προστατευόμενων μελών.



Γ.3 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

• Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού για το οικονομικό έτος 2010, για εισοδήματα δηλαδή που αποκτήθηκαν από 01/01/2009 έως 31/12/2009



ή

• Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν υποχρεούται ο ωφελούμενος να υποβάλλει φορολογική δήλωση λόγω εισοδήματος θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.



Γ.4 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

• Βεβαίωση υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας.



Γ.5 ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ

• Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας από τον οικείο Δήμο



ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Ακολουθεί συγκεντρωτικός πίνακας των βαθμολογούμενων κριτηρίων στον οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά η βαθμολογία που αντιστοιχεί σε καθένα από τα κριτήρια αυτά: ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ

1. Κατάσταση ανέργου Μακροχρόνια άνεργος (>12 μηνών) 20

Νέος άνεργος έως και 30 ετών που αναζητά εργασία 25

Βραχυχρόνια άνεργος που δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας 15

Αγρότης (ασφαλισμένος στον ΟΓΑ που δεν διαθέτει ή δεν δικαιούται δελτίο ανεργίας και έχει ατομικό εισόδημα έως και 10.500,00 € το οικονομικό έτος 2010) 10

2. Οικογενειακή κατάσταση Μονογονεϊκή Οικογένεια 15

Έγγαμος/-η και οι δύο σύζυγοι άνεργοι 8

Με προστατευόμενα Μέλη 5 (για κάθε προστατευόμενο μέλος)

3. Οικογενειακό εισόδημα από 0,00 € έως και 6.900,00 € 15

από 6.900,01 € έως και 12.000,00 € 10

από 12.000,01 € έως και 16.000,00 € 8

από 16.000,01 € έως και 22.000,00 € 6

από 22.000,01 € και άνω 0

4. Κατάσταση υγείας ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 35% - 50% 6

ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω 8

5. Εντοπιότητα Μόνιμος Κάτοικος περιφερειακής ενότητας του νομού στον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα ή (προκειμένου για πρόγραμμα στην Περιφέρεια Αττικής) του περιφερειακού τομέα στον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα 10


ΠΗΓΗ: http://www.doxato.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2214&Itemid=26


Δεν υπάρχουν σχόλια: