.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Πέρα από βλακώδης και συνταγµατικά αµφιλεγόµενη, η έκτακτη εισφορά είναι και οικονοµικά αναποτελεσµατική και κοινωνικά άδικη

EMΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ «Μωραίνει Κύριος...»
ΤΟΥ Ι. Κ. ΠΡΕTΕΝΤΕΡΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ε∆Ω ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΕΒ∆ΟΜΑ∆ΕΣ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές µουντζώνουν κάθε µέρα τη Βουλή. Ξέρετε τι συµπέρασµα έβγαλε από αυτό ο πρόεδρός της; Οτι πρέπει να τους επιβληθεί έκτακτη εισφορά! Και αυτό, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, εισηγήθηκε στην ταραχώδη συνεδρίαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. ΠΡΑΓΜΑ που σηµαίνει πως παρακολουθώντας ένα κύµα αγανάκτησης που στρέφεται πρωτίστως (και δυστυχώς ισοπεδωτικά) εναντίον του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρός του κατάλαβε ότι για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των κοινοβουλευτικών θεσµών χρειάζεται να φορολογήσει βαρύτερα και εκείνους που τους αµφισβητούν και τους άλλους που τους στηρίζουν.

ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΜΟΥΝΤΖΕΣ, θα µου πείτε, λάλησε ο άνθρωπος.





Να το δεχτώ, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.∆ιότι µαθαίνουµε τώρα ότι το «οικονοµικό επιτελείο» βρήκε τόσο ενδιαφέρουσα την πρόταση του προέδρου, ώστε σκοπεύει να την υιοθετήσει. ΚΑΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ, όχι µόνο να υιοθετήσει την έκτακτη εισφορά, αλλά να την επιβάλει και αναδροµικά. Και όχι µόνο να την επιβάλει αναδροµικά, αλλά να την κρατήσει και για άλλα τρία χρόνια – πράγµα που σηµαίνει ότι από έκτακτη, η εισφορά θα προβιβαστεί σε µόνιµη...

Η Ι∆ΕΑ, βεβαίως, του προέδρου δεν είναι πρωτότυπη. Αν δεν κάνω λάθος στο µέτρηµα, είναι αισίως η πέµπτη έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί µέσα στα τελευταία δύο χρόνια και αναµένεται να ακολουθήσουν άλλες δύο: έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και έκτακτη εισφορά στα αυτοκίνητα.

ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, τουλάχιστον, ότι δεν κάνουν διακρίσεις: φορολογούν και ό,τι κινείται και ό,τι παραµένει ακίνητο. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΒΛΑΚΩ∆ΗΣ πρωτοβουλία, θα σκεφτείτε. Σύµφωνοι, αλλά εδώ το πράγµα είναι πιο σύνθετο. ∆ιότι πέρα από βλακώδης και συνταγµατικά αµφιλεγόµενη, η έκτακτη εισφορά είναι και οικονοµικά αναποτελεσµατική και κοινωνικά άδικη.

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ επειδή δεν διευρύνει τη φορολογική βάση, αλλά αποµυζά µια φορολογική βάση που έχειήδη φορολογηθεί. Με άλλα λόγια, σε µια εσωτερική αγορά που βουλιάζει στην ύφεση ερχόµαστε να δώσουµε άλλη µια σφαλιάρα. Ακόµη κι ο Πολ Τόµσεντου ∆ΝΤ προειδοποίησε προδεκαηµέρου την κυβέρνηση ότι είναι λάθοςη όποια περαιτέρω περιστολή των εισοδηµάτων και των συντάξεων και η όποια περαιτέρω αύξηση των φορολογικών βαρών.

Α∆ΙΚΗ επειδή επιβαρύνει φορολογικά όχι τους φοροφυγάδες, αλλά όσους έχουν ήδη εκτελέσει τη φορολογική τους υποχρέωση, δηλαδή (και κατά πλειοψηφία) τους ειλικρινείς φορολογούµενους µισθωτούς και συνταξιούχους τους οποίους φορολογεί δύο φορές!

∆ΕΝ ΞΕΡΩ αν η ιδέα του προέδρου της Βουλής θα σώσει τελικά την ελληνική οικονοµία – χλωµό το βλέπω... Το σίγουρο είναι ότι θα στείλει µερικές ακόµη χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τη Βουλή την ώρα που θα ψηφίζονται τα φορολογικά. ∆ιότι ως γνωστόν, «µωραίνει Κύριος...».


Πέρα από βλακώδης και συνταγµατικά αµφιλεγόµενη, η έκτακτη εισφορά είναι και οικονοµικά αναποτελεσµατική και κοινωνικά άδικη

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=136&artID=4635088

Δεν υπάρχουν σχόλια: