.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

38 ΝΕΚΡΟΙ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ

Το παρακάτω κείμενο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" το "αφιερώνω" στον "ανώνυμο" που με προέτρεψε με σχόλιό του "να πάω να με δει κανένας γιατρός" εξαιτίας, προφανώς, του τίτλου που επέλεξα σε προηγούμενη ανάρτησή μου, στην οποία κατηγορούσα την οδηγική συμπεριφορά, ευτυχώς λίγων, όσων νομίζουν πως είναι πιλότοι της Φόρμουλα-1.

Και λέω "προφανώς", αφού ο συγκεκριμένος "ανώνυμος" δεν μπήκε καν στον κόπο να αναφέρει γιατί με προέτρεψε να επισκεφθώ γιατρό, οπότε βγάζω αβίαστα το συμπέρασμα πως ενοχλήθηκε από τον τίτλο της ανάρτησης: "Να απαγορευθεί η τηλεοπτική μετάδοση της Φόρμουλα-1"..

Εκτός κι αν τον ενόχλησε η πρόταση που έκανα στην συγκεκριμένη ανάρτηση, για ενεργοποίηση όλων μας όταν βλέπουμε κάποιον "πιλότο" στον δρόμο, καλώντας αμέσως την Τροχαία ...

Μείωση 17,1% στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα
Αιματηρή ήταν και η φετινή έξοδος του Πάσχα. Τριάντα οκτώ άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο από την Παρασκευή 26 Μαρτίου μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα σε 34 θανατηφόρα τροχαία, 56 τραυματίστηκαν βαριά σε 47 σοβαρά τροχαία και 361 ελαφρά σε 497 ελαφρά τροχαία.
Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, καταγράφηκε μείωση 17,1% στα θανατηφόρα, μείωση 13,6% στους νεκρούς και μείωση 4,6% στους ελαφρά τραυματίες. Στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι βαριά τραυματίες, ενώ αυξήθηκαν κατά 9,4% οι ελαφρά τραυματίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., από τα 38 δυστυχήματα τα δύο καταγράφηκαν στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, πέντε θανατηφόρα τροχαία στο λοιπό εθνικό οδικό δίκτυο με έξι νεκρούς και 11 σε κατοικημένη περιοχή με 12 νεκρούς. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν καταγράφηκε τροχαίο στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών.
Συγκεκριμένα τα τροχαία δυστυχήματα σημειώθηκαν: στην Αττική (κέντρο Αθήνας, Νέα Μάρκη, λεωφ. Κηφισού - Ρέντη, Καλλιθέα, Κερατέα, Νέα Ερυθραία, Αγ. Παρασκευή, Κορυδαλλό, Ψυχικό, Ηλιούπολη, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Αχαρνές) και ση Θεσσαλονίκη (Εγνατίας - Βασ. Γεωργίου), στο 42,50 χλμ. της επαρχιακής οδού Σπάρτης - Γερακίου (Αγ. Δημήτριος), στην Τίρυνθα Αργολίδας, στο Μαρτίνο Φθιώτιδας, τον Αγ. Νικόλαο Φωκίδας, στο 24ο χλμ. Κοζάνης - Λάρισας, στην Καβάλα, στον Κορινό Πιερίας, στο Ηράκλειο Κρήτης (Ξενιακός), στην Αλεξανδρούπολη, στην Κορινθία (Αγιο Βασίλειο προς Σπαθοβούνι), στο Λιτόχωρο Πιερίας, στη Λαμία, στη Θεσπρωτία, στη Ζάκυνθο, στη Χαλκιδική, στην Κοζάνη, στη Κέρκυρα, στον Αγιο Σεραφείμ Βέλου Κορινθίας.



Οπως προέκυψε από την ανάλυση των δυστυχημάτων αναφορικά με τα αίτια, στην πλειοψηφία τους αποδίδονται στην υπαιτιότητα των οδηγών. Συγκεκριμένα, τρία οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα, ένα σε αντικανονικό προσπέρασμα, δύο σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, τρία σε παραβίαση προτεραιότητας, ένα σε μη τήρηση απόστασης ασφαλείας, οκτώ σε απόσπαση προσοχής οδηγού, 13 σε λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς, ένα αναφερόμενο στο όχημα, τέσσερα αναφερόμενα σε πεζούς και δύο από άγνωστα αίτια.



Από τα 34 θανατηφόρα τροχαία, τα 10 αφορούν παράσυρση πεζού (ισάριθμοι νεκροί), τα εννέα σύγκρουση οχημάτων (11 νεκροί), μία πρόσκρουση, 11 εκτροπές οχήματος (12 νεκροί) και τρεις ανατροπές οχήματος (τέσσερις νεκροί).
* Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στη λεωφόρο Πάρνηθος, πραγματοποίησαν χθες στο Μενίδι περίπου 200 άτομα, κοντά στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή 18χρονος, ύστερα από σύγκρουση με αυτοκίνητο, στις 10 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα.
Α.Κ.ΜΩΡΟΥ

Πηγή: www.enet.gr –εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: