.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΪΡΑΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μεταφέρω απο την πολύ καλή ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου Δράμας www.voirani.gr το κείμενο που αναφέρεται στην εφημερίδα "Βοϊράνη" που εξέδιδε ο σύλλογος απο το 1991 έως το 2001.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω πως όταν σχεδιάζαμε να εκδώσουμε τα "Νέα του Δοξάτου", την Άνοιξη του 2001, πολλές ιδέες για την θεματολογία της εφημερίδας πήραμε από την "Βοϊράνη"..

Εύχομαι ολόψυχα οι υπεύθυνοι του Πολιτιστικού του Αγίου Αθανασίου να επανακυκλοφορήσουν την "Βοϊράνη", γιατί τέτοιες προσπάθειες έχουν την δική τους διαχρονική αξία και επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο.. Γιατί, βεβαίως, καλό το διαδίκτυο, και τα blogs, αλλά πολύς κόσμος, εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν γνωρίζει καν τί σημαίνει internet..

« Β ο ϊ ρ ά ν η» η Διμηνιαία Εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου
Αδιαμφισβήτητα, από τις κορυφαίες στιγμές του Συλλόγου είναι η έκδοση της Βοϊράνης, της διμηνιαίας εφημερίδας που για 10 ολόκληρα χρόνια, από το Μάιο του 1991 ως το Μάρτιο του 2001, ένωσε τους απανταχού Αγιοαθανασίτες..

«Σκοπός της Εφημερίδας, που για ιστορικούς λόγους ονομάστηκε 'Βοϊράνη', είναι η ενημέρωση των συγχωριανών μας πάνω σε ενδιαφέροντα πολιτιστικά, ιστορικά και κοινωνικά θέματα του χωριού, που μας αφορούν όλους. Θα είναι ακόμη η επισήμανση προβλημάτων, αναγκών και ελλείψεων, και η βοήθεια των προσπαθειών των διαφόρων παραγόντων, υπηρεσιών και συλλόγων του χωριού μας.. Κυριότερος όμως στόχος της είναι η πληροφόρηση των συγχωριανών μας που ζουν μακριά, για το τι συμβαίνει στο χωριό μας..»
Απόσπασμα από το Πρώτο τεύχος της Βοϊράνης, Μάιος 1991
Αντικειμενική, ενωτική, μένοντας μακριά από πολιτικά χρώματα και σκοπιμότητες, επαινετική και στυλιτευτική όταν χρειαζόταν, με ποικίλη και πλούσια θεματολογία, με άρθρα και ανακοινώσεις ουσίας, η «Βοίράνη» κατέγραφε ανελλιπώς την πορεία του Συλλόγου και την ιστορική και καθημερινή πραγματικότητα του Χωριού.
Φιλοξένησε άρθρα:
 Από τη ζωή του Συλλόγου
 Από τη ζωή του Χωριού
 Από τα σχολεία του χωριού μας
 Ήθη, έθιμα και παραδόσεις
 την Αθλητική Βοϊράνη
 Κοινωνικά, επίκαιρα άρθρα, αφιερώματα, γράμματα στη Βοϊράνη κ.α.

Η Βοίράνη υπήρξε αποτέλεσμα μιας φιλότιμης, συλλογικής προσπάθειας πολλών συγχωριανών μας, που με την πένα τους γέμισαν τις σελίδες της και έκαναν γνωστά τα νέα του χωριού μας σε εκατοντάδες αναγνώστες εντός και εκτός Ελλάδος.
Οι μικροί και μεγάλοι εραστές της Βοϊράνης, με πρώτο, συντονιστή και ακούραστο υπηρέτη της, τον τέως Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κώστα Κυριαζή - Κηπουρό, κατάφεραν κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο για έναν μικρό, περιφερειακό Σύλλογο... μια Εφημερίδα με ποιότητα και περιεχόμενο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: