.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Η Δράμα στον χάρτη με τον ιό του Δυτικού Νείλου για πρώτη φορά ΠΗΓΗ: https://www.dramini.gr/i-drama-ston-charti-me-ton-io-toy-dytikoy-neiloy-gia-proti-fora/?fbclid=IwAR22-Hv7f3OcqI3N11S6E9uaFPa0AyVJQb4GQ954SSf7jKKbxMSp6db4lLs

Η Δράμα στον χάρτη με τον ιό του Δυτικού Νείλου για πρώτη φορά


Για πρώτη φορά, ο Νομός Δράμας μπαίνει στο χάρτη με τα περιστατικά μόλυνσης ανθρώπων με τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Πρωινού Τύπου», ένα άτομο ηλικίας περίπου 80 ετών, νοσηλεύεται εδώ και μερικές ημέρες στο Νοσοκομείου Δράμας και τα αποτελέσματα των εξετάσεών του έχουν δείξει ότι έχει μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου από τσίμπημα κουνουπιού. Αυτή τη στιγμή ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, με τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί συνολικά 158 κρούσματα και οι θάνατοι έχουν ανέλθει σε 15.
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εδώ ότι, ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά μόνο από το τσίμπημα κουνουπιού. Ποιο συγκεκριμένα, ένα κουνούπι που έχει ήδη τσιμπήσει ένα ζώο που είναι φορέας του ιού, μεταφέρει τον ιό με το τσίμπημά του σε άνθρωπο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο άνθρωπος δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό από άλλον άνθρωπο και αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί, γιατί πολλές φορές γίνεται παρανόηση με τα περιστατικά.
Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας
Στο μεταξύ, χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, σε σύσκεψη που έγινε, εκτίμησε την κατάσταση σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου και αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020, τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών.
Νέα κρούσματα
Σύμφωνα με τα νεότερα, την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν 27 νέα κρούσματα λοίμωξης και δύο θάνατοι ατόμων που είχαν μολυνθεί και ασθενήσει με μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Επίσης, 17 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων οι 8 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Στον χάρτη με τις περιοχές που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου προστέθηκε την τελευταία εβδομάδα ακόμη μία, η Περιφερειακή ενότητα Δράμας. Συνολικά, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Με δεδομένο το στοιχείο μελέτης του ΕΟΔΥ, ότι για κάθε σοβαρό κρούσμα λοίμωξης υπάρχουν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα, εκτιμάται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μολύνει περίπου 22.000 ανθρώπους στη χώρα μας, που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία.
Του Θανάση Πολυμένη / proinos-typos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: