.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Τα "παρατράγουδα" κατά τις ημέρες του Πάσχα στο Δοξάτο - 10 ΑΠΡ 2018

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Αυτές τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, είδαμε διάφορα πράγματα, καθόλου κολακευτικά για το Δοξάτο μας. Τα καταγράφουμε με την ελπίδα να μην λέμε συνεχώς "κάθε πέρυσι και καλύτερα"..







Μετά την Ακολουθία της Μ. Παρασκευής, ξεκίνησε η Λιτανεία του Επιταφίου, όπως πάντα. Στην "κεφαλή" της πομπής η Φιλαρμονική του Δήμου ( ένα τμήμα της..), χωρίς όμως κάποιον να την οδηγεί! Ο Δάσκαλος της Φιλαρμονικής του Δήμου βρισκόταν σε κάποια άλλη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου μας, και δεν υπήρχε κάποιος που να ηγείται του Τμήματος στο Δοξάτο ! Συγχαρητήρια πάντως στα παιδιά της Φιλαρμονικής που κατάφεραν να "βγάλουν" την Περιφορά πολύ καλά.


Ανεβαίνοντας της Εθν. Αντίστασης, φτάσαμε στο Δημοτικό Σχολείο, όπου και έγινε μια μικρή στάση.  Καθόλου φως ..

Συνεχίσαμε επί της  Παύλου Μελά.Σε αρκετά σημεία, μπροστά από ακατοίκητα κτήρια ή απερίφραχτα οικόπεδα, χόρτα πολλά..

Φτάσαμε στην οδό Ελ Βενιζέλου, την κεντρικότερη οδό του Δοξάτου. Φωτισμός για γέλια! Τα δε φωτιστικά με τις διπλές στρόγγυλες λάμπες δεν άναβαν, σχεδόν στο σύνολό τους.. 



Τη νύχτα της Αναστάσεως, εκτός φυσικά από όσους πιστούς είχαν πάει από νωρίς στη Νέα εκκλησία, είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται το πλήθος στον χώρο μπροστά από το Ηρώο, εκεί που έχει συνηθίσει επί δεκαετίες να ζει τις μεγαλειώδεις στιγμές της Αναστάσεως του Κυρίου. Δεν υπήρχε όμως εξέδρα! Ο Πατέρ Ιωάνης ανήγγειλε την Ανάσταση του Χριστού από τα σκαλιά της εκκλησίας, και "τυχεροί" ήταν μόνο όσοι έτυχε να βρίσκονται εκεί μπροστά..





2η Ημέρα του Πάσχα, πήγα στο νεκροταφείο του Δοξάτου για να ανάψω το καντηλάκι στο τάφο του πατέρα μου με το Άγιο Φως, αλλά και για να ανάψω μερικά κεριά σε αγαπημένα πρόσωπα που δεν βρίσκονται κοντά μας, όπως θα έκαναν φυσικά εκατοντάδες συγχωριανοί μας είτε την Ημέρα του Πάσχα είτε την Δεύτερη Ημέρα.. Νερό υπήρχε μόνο στις βρύσες του διάδρομου που βρίσκεται κοντύτερα στον χείμαρρο, εκεί που βρίσκεται και ο τάφος του Λάζου (στον οποίο τοποθετήθηκε φωτογραφία του και "μπράβο" σε όσους μερίμνησαν γι' αυτό..). Τουλάχιστον δεν είχαν σχηματιστεί "λιμνούλες", όπως αυτή της φωτογραφίας
( το "ωραίο" είναι πως οι βρύσες που υπάρχουν ακριβώς στα λιμνάζοντα νερά δεν είχαν νερό..).


Δεν υπάρχουν σχόλια: