.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη του Δημάρχου Δοξάτου κ. Τάσου Χατζηλαζάρου στην εφ. “Χρονικά” της Δράμας - 5 Μαρτίου 2014



“Η εμπειρία μας εγγυάται έργα και λύσεις”
BY ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΟΥΣΔΙΛΗΣ ⋅ 5 ΜΑΡΤΊΟΥ 2014 ⋅ POST A COMMENT
Συνέντευξη του Δημάρχου Δοξάτου κ. Τάσου Χατζηλαζάρου στα “Χρονικά”

Συνέντευξη: “Αγγελος Νουσδίλης

Στα κίνητρα του για την διεκδίκηση μιας τρίτης θητείας στο Δήμο, αναφέρεται στη συνέντευξη  του στα Χρονικά” ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Τάσος Χατζηλαζάρου. Ο κ. Χατζηλαζάρου στη συνομιλία μας κάνει ένα σύντομο απολογισμού του έργου της δημοτικής του αρχής, αναφέρεται σε προβλήματα που αντιμετώπισε στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του και θέματα της επικαιρότητας, ενώ σχολιάζει και το προεκλογικό σκηνικό στο Δήμο Δοξάτου. Αναλυτικά:

κ. Χατζηλαζάρου, λιγότεροι από τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, έχετε ήδη ανακοινώσει την πρόθεση σας να είστε εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Δοξάτου και διεκδικείται μια τρίτη θητεία. Ποια είναι τα πολιτικά κίνητρα του Τάσου Χατζηλαζάρου;





 - Τα πολιτικά κίνητρα τα οποία με ώθησαν να συνεχίσω, παρότι η αρχική μου επιθυμία ήταν να υπηρετήσω το χώρο για δύο τετραετίες, ήταν βασικά το γεγονός ότι υπηρέτησα σε δύο τετραετίες αμέσως μετά από τις συγχωνεύσεις των Δήμων. Εκτός από αυτό, η τρέχουσα τετραετία είναι τριετία επί της ουσίας και σημαντικό κίνητρο είναι ότι υπήρχε η παρότρυνση του μεγαλύτερου κομματιού του συνδυασμού μας, των συνεργατών μου όλων, ότι θα πρέπει να συνεχίσω γιατί διαφορετικά δεν προβλέπονταν συνέχεια για την παράταξη μας, η οποία με τόσο πολύ κόπο συστάθηκε. Ένα τρίτο κίνητρο ήταν ότι θεωρώ πως η εμπειρία την οποία έχω αποκτήσει στη συγκεκριμένη φάση και η προετοιμασία η οποία έχει γίνει προκειμένου να ενταχθούν παρά πολλά έργα που αφορούν το Δήμο μας στο υπόλοιπο Γ” και στο Δ” Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είναι αναγκαία και για το αύριο. Νομίζω ότι ο κάθε υπεύθυνος  άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να προσπαθήσει να συνεχίσει, ώστε να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα τα οποία σχεδιάσαμε. Έργα τα οποία αφορούν μέχρι τώρα τις υποδομές, αλλά στην επόμενη τετραετία θα πάμε και σε θέματα ανάπτυξης, κυρίως στους στρατηγικούς τομείς, δηλαδή στη γεωργία και στη κτηνοτροφία.

 - Σε ότι αφορά τον συνδυασμό σας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκρότηση του και αν θα υπάρχει κάποια κομματική στήριξη σε αυτόν;

Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου προχωράει αργά αλλά σταθερά, θεωρώ ότι είμαστε στο 70% της ολοκλήρωσης του. Σε μένα υπάρχει μια διαφορετική σκέψη, επειδή όπως έχω πει στους συνεργάτες μου τη νίκη την έχουμε γευτεί δύο φορές και αυτή η χαρά κρατάει μόνο μία μέρα, η επόμενη μέρα είναι σημαντική, ως ημέρα ευθύνης, ανταπόκρισης στις προσδοκίες του κόσμου από την δημοτική αρχή. Με αυτό το σκεπτικό προσπαθώ να κάνω ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι πολύ καλό για την επόμενη μέρα, θα μπορεί δηλαδή να ανταποκριθεί, να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων με γνώσεις σε όλους τους τομείς, γιατί η εμπειρία μου έδειξε ότι για ένα ψηφοδέλτιο το οποίο δεν αποτελείται από τα κατάλληλα άτομα, η επόμενη ημέρα είναι πολύ δύσκολη στο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου.

 - Η υποψηφιότητα σας για τη θέση του Δημάρχου έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και πρώην συνεργάτες σας έχουν ανακοινώσει την πρόθεση τους να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Υπάρχει κατά τη γνώμη σας βαθύτερη πολιτική διαφωνία ή είναι απλά θέμα προσωπικών φιλοδοξιών, σε αυτές τις κινήσεις;



Κατ” αρχάς θεωρώ φυσιολογικό να υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες, όπως και υποψηφιότητες που γεννιούνται μέσα από τη δική μας παράταξη. Υπάρχουν άνθρωποι με φιλοδοξίες οι οποίοι δικαιούνται να δοκιμάσουν την τύχη τους και να εκτεθούν στον κόσμο, προκειμένου να διεκδικήσουν την ψήφο του. Νομίζω ότι παρότι έχουν ειπωθεί ορισμένα πράγματα, τα οποία αποτελούν τη μισή αλήθεια από τα συγκεκριμένα άτομα, θεωρώ ότι είναι καθαρά θέμα φιλοδοξιών. Ο μεν κ. Θεολόγος Παπαδόπουλος αντέδρασε λόγω της υπόσχεσης μου να κάνω δύο τετραετίες επειδή θεώρησε ότι θα μπορούσε κι αυτός να διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου κάτι που θεωρώ πολύ φυσιολογικό. Ο δε κ. Παπάζογλου από τον οποίο η μόνη αντίρρηση που άκουσα τουλάχιστον εγώ προσωπικά, ήταν ότι θα προσπαθήσει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ομαδικότητα, ότι δηλαδή εγώ είμαι πιο συγκεντρωτικός. Απλά θα υπενθυμίσω ότι την ημέρα που ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να έχει κάποιο πόστο στην παράταξης μας ο κ. Παπάζογλου, την ίδια ημέρα, μου είχε δώσει και συγχαρητήρια ενώπιον όλης της παράταξης, για το ότι μάλλον είμαστε ο Δήμος με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων. Θεωρώ ότι είναι και αυτή μία καθαρά φιλόδοξη προσπάθεια του κ. Παπάζογλου, απόλυτα θεμιτή. Εκτός αν υπάρχουν άλλα πράγματα τα οποία θα πρέπει να πούνε οι συνυποψήφιοι μου. Πάντως, από αυτά τα οποία έχω ακούσει επίσημα ως τώρα, νομίζω ότι είναι καθαρά δύο φιλόδοξες προσπάθειες των συγκεκριμένων ανθρώπων.
Θα ήθελα να πω και για την τρίτη υποψηφιότητα στον Δήμο μας αυτή του κ. Δαλακάκη, η οποία ξεκίνησε με καθαρά κομματικό χαρακτήρα, είναι μια προσπάθεια που προέρχεται καθαρά από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, δε δηλώνεται επισήμως κάτι τέτοιο, αλλά σε συζητήσεις που κάνουμε με όλα τα άτομα, είναι μια προσπάθεια τους κόμματος, που παρακίνησε ένα νέο άνθρωπο με καταγωγή από τον Άγιο Αθανάσιο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο κομματικό ψηφοδέλτιο. Είμαι κάθετα αντίθετος σε κομματικές υποψηφιότητες τώρα, γιατί πιστεύω ότι εδώ και σαράντα χρόνια παιδευόμασταν, στα χωριά κυρίως, να μονοιάσουμε οι μεν με τους δε, φτάσαμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και λυπούμαι πολύ που ένας νέος άνθρωπος δέχεται να μπει επικεφαλής μιας τέτοιας κίνησης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι μετά τις εκλογές για ορισμένους μήνες να μη μιλούν αρκετοί μεταξύ τους, γιατί όπως ξέρετε όταν υπάρχουν κομματικές αντιπαραθέσεις, η εμπειρία τουλάχιστον μας δείχνει ότι αφήνουν “τραύματα”.

 - Ο κ. Δαλακάκης πάντως δηλώνει ανεξάρτητος κ. Χατζηλαζάρου, ούτε επιδιώκει κάποια χρίσμα.



Αυτό μπορεί να είναι μια επίσημη θέση, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. μαζί με κάποιους κομματικούς παράγοντες, όπως και οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες είναι αυτοί που προσπαθούν κάθε μέρα να συγκροτήσουν ένα ψηφοδέλτιο. Είναι κακό το να προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας.



 - Πρώτη “τετραετία” εφαρμογής του “Καλλικράτη”, αυτή που τελειώνει τον Μάιο. Κατά πόσο η πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης αυτής ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που υπήρχαν όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της και αν συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Ο “Καλλικράτης”, όπως είχα δηλώσει από την εποχή που το νομοσχέδιο ήταν ακόμη σε διαβούλευση, ήταν μια γρήγορη, βιαστική κίνηση, η οποία επειδή δεν είχε την κατάλληλη προεργασία, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Η υπόσχεση ήταν ότι μέσα από αυτό το σχέδιο θα δοθούν και κάποια χρήματα στην Αυτοδιοίκηση, αλλά σημασία έχει σήμερα ότι έχουν μειωθεί οι πόροι των Ο.Τ.Α. σε ποσοστά 60 – 70 % και δυσκολευόμαστε πάρα, μα πάρα, πολύ. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να γυρίζουμε πίσω, καθώς ο “Καλλικράτης” είναι πλέον νόμος και νομίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να διαλύσει αυτό το σύστημα. Μέσα από τα προβλήματα, βλέπω όμως ότι σε βάθος χρόνου, αν διορθωθεί  λίγο και η οικονομική κατάσταση της χώρας και των Δήμων, τότε θα βγουν συμπεράσματα τα οποία θα είναι θετικά. Θεωρώ όμως ότι επειδή η Ελλάδα είναι σε δυσχερή οικονομική θέση και επειδή στηριζόμαστε βασικά σε ευρωπαϊκά κονδύλια, θα ήταν αδύνατο να γίνει απορρόφηση αυτών των πόρων από μικρούς Δήμους οι οποίοι δεν θα είχαν οργανωμένες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες.

 - Μπορούν οι νέοι Δήμοι να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των οικισμών τους που βρίσκονται μακριά από την έδρα του Δήμου;

Συγκεκριμένα για το Δήμο Δοξάτου δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα σε θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών. Γιατί είμαστε ένας Δήμο αρκετά μαζεμένος σε έκταση. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε Δήμους που είναι πολύ απλωμένοι, π.χ. οι Δήμοι Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου, όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βοήθεια από το κράτος, προκειμένου να μη χάσουμε και τους λίγους κατοίκους που έχουμε στους μικρούς οικισμούς.

 - Αν επιχειρούσατε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της δημοτικής σας αρχής, ποια έργα και παρεμβάσεις σας θα σημειώνατε;  Κατά πόσο έχουν αξιοποιηθεί οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ στο Δήμο Δοξάτου;

Όπως έχω δηλώσει από την αρχή είναι δύο τα κομμάτια του έργου μας. Το ένα αφορά την εκτέλεση έργων και το άλλο τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας. Θεωρώ ότι στο δεύτερο κομμάτι, το οποίο για μένα είναι πιο δύσκολο, έχουμε πάει πολύ καλύτερα, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, όχι σίγουρα στο βαθμό που επιθυμούσαμε, αλλά έχουμε βελτιώσει πάρα πολύ τη λειτουργία των υπηρεσιών. Στην τρέχουσα συγκυρία, έχουμε εγκατασταθεί στο νέο Δημαρχείο, είμαστε σε μια φάση θα έλεγα αναδιάρθρωσης και πιστεύω ότι σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα μπορούμε να δούμε σημαντικά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι οι υπάλληλοι έχουν συνειδητοποιήσει τη δυσκολία της κατάστασης και ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό και για αυτό το λόγο νομίζω ότι και οι δημότες, παρότι αγανακτισμένοι πολλές φορές λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την κρίση και της καχυποψίας σε βάρος των δημοσιών υπαλλήλων, έχουν διακρίνει σημαντική διαφορά στη λειτουργία του Δήμου. Πρέπει πάντως να καταβάλουμε μεγαλύτερη  προσπάθεια για να αμυνθούμε σε αυτό που θέλει να επιβάλει το σύστημα, δηλαδή να κάνει ιδιωτικά όσο μεγαλύτερα κομμάτια του Δημοσίου μπορεί. Είναι χρέος μας να προσπαθήσουμε, υπάλληλοι και διοικούντες, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των δημοτών, το τονίζω, για να μην πάνε όλα σε ιδιώτες, όπου τα αποτελέσματα, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους, νομίζω θα είναι δραματικά.
Στο άλλο κομμάτι, αυτό των έργων κι εκεί θα το χώριζα σε δύο τμήματα. Στο ένα, τα μικρά έργα τα οποία μπορεί κάποιος Δήμος να κάνει από τη Σ.Α.Τ.Α. του – την επιχορήγηση που δίνει το κράτος. Μία Σ.Α.Τ.Α. που για το Δήμο μας ήταν  της τάξης των 2,1 εκ. ευρώ και σήμερα είναι 376.000 ευρώ, μιλάμε για μια μείωση περίπου 80%. Παρόλα αυτά, εγώ και οι συνεργάτες μου πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, με τα λίγα αυτά χρήματα, αξιοποιώντας τα με τον καλύτερο τρόπο, έχουμε παρουσιάσει σε όλα τα διαμερίσματα συντηρήσεις και μικρά έργα, τα οποία αν οι δημότες τα κρίνουν σε σχέση με τους διαθέσιμους σήμερα πόρους, θα αντιληφθούν ότι είναι πολύ σημαντικά.
Για το θέμα των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, θα εκδώσουμε προσεχώς στατιστικά στοιχεία, αλλά νομίζω ότι είμαστε από τους πρώτους Δήμους σε απορρόφηση, αναλογικά με τον πληθυσμό, που αξιοποιεί το ΕΣΠΑ. Ήδη εκτελούνται έργα της τάξης των 15-20 εκ. ευρώ και σε δύο τρεις μήνες θα έχουμε τουλάχιστον άλλα δέκα εκατομμύρια, από εγκρίσεις και δημοπρατήσεις έργων.

 - Τι είδους έργα αφορούν αυτές οι χρηματοδοτήσεις;

Τα έργα που γίνονται στη συγκεκριμένη φάση και πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν αφορούν την προεκλογική περίοδο γιατί αυτές οι εγκρίσεις δεν γίνονται όποτε θέλουμε εμείς, αλλά όταν έρθει ο χρόνος ωρίμανσης των μελετών, αφορούν βασικά έργα υποδομών. Δυστυχώς στην Ελλάδα το 2014 ακόμα δημιουργούμε υποδομές. Υδρεύσεις, αποχετεύσεις, βιολογικούς καθαρισμούς, κατασκευή σχολείων, αναπλάσεις τουριστικών τοποθεσιών, όπως είναι του Κεφαλαρίου, ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 2 εκ. το οποίο ξεκινά να εκτελείται τώρα και άλλα έργα.
Το βασικότερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει ήδη μια προεργασία ώστε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές μας και ο πρώτος στόχος της επόμενης τετραετίας να είναι οι παραγωγικοί τομείς, γεωργία και κτηνοτροφία. Χαίρομαι που σε συνεργασία με τον τοπικό ΤΟΕΒ, ξεκινάμε τα πρώτα βήματα ώστε να συντάξουμε μία τεράστια μελέτη που αφορά όλο τον κάμπο της Βοϊράνης για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, που κατασκευάστηκε πριν 20 – 25 χρόνια και δυστυχώς λειτούργησε πολύ λίγο. Θεωρώ ότι σε αυτή τη δύσκολη φάση, πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι τα κομμάτια των παραγωγικών τομέων.

 - Σχετικό με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του Δήμου σας είναι το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ από την περιοχή των Τεναγών, το οποίο είναι στην επικαιρότητα.

Είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με τα Τεχνικά Επιμελητήρια και τις διαπιστώσεις τους, που επισήμαναν τα προβλήματα που θα προκαλούσε η όδευση του ΤΑΡ από την περιοχή μας. Έχουμε κάνει επαφές με την κατασκευάστρια κοινοπραξία και είμαστε, αν δεν κάνω λάθος, ο μοναδικός Δήμος που πήρε αρνητική απόφαση για τη διέλευση του αγωγού, στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε μία αντίσταση. Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις, συμμετείχαμε και στη σύσκεψη του Υπουργού με τους Δημάρχους τους οποίους αφορά η διέλευση. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει λογική, γιατί με βάση όσα καταθέτουν οι ειδικοί, είναι ένα έργο το οποίο δε θα αφήσει τίποτα σε μας, παρά επικινδυνότητα και ένα μεγάλο κομμάτι του κάμπου ακαλλιέργητο. Φοβάμαι ότι αν δεν αντιδράσουμε μαζικά και σοβαρά, μας θεωρούν ότι είμαστε αναλώσιμη αντίσταση η οποία σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καμφθεί μέσα από κάποιο πιεστικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου. Καλώ όλους τους φορείς και τους κατοίκους, να συμμετέχουμε μαζικά στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις γι αυτό το ζήτημα.

 - Ακούμε το τελευταίο διάστημα για την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών για την διαχείριση των απορριμάτων στην Περιφέρεια μας αλλά και για την εκκίνηση προγραμμάτων ανακύκλωσης στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού. Πότε θα ξεκινήσει η ανακύκλωση στο Δήμο Δοξάτου;

Ο Δήμος Δοξάτου είχε κάνει ένα λάθος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων. Πήγε να πειθαρχήσει στις διαταγές του Υπουργείου, ότι θα πρέπει σε συγκεκριμένο χρόνο να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι λεγόμενοι Χ.Α.Δ.Α., γιατί τότε είχαν αναγγελθεί μεγάλα πρόστιμα. Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι συμμορφώθηκαν, εντάξαμε γρήγορα τα έργα στο ΕΣΠΑ και αποκαταστήσαμε όλους του Χ.Α. Δ.Α., αλλά τελικά διαπιστώσαμε ότι η συνέπεια τιμωρείται στην Ελλάδα, αντί να επιβραβεύεται. Φτάσαμε σε ένα σημείο, στο οποίο λόγω της μη ολοκλήρωσης του περιφερειακού σχεδιασμού δεν είχαμε χώρο απόθεσης των απορριμμάτων μας. Παιδευτήκαμε πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, μέχρι να δεχτεί ο Δήμος Καβάλας να τα δέχεται για λίγους μήνες, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα της ανακύκλωσης. Εκτός από αυτό, είχαμε ένα ακόμα απρόοπτο πρόβλημα, καθώς στον περιφερειακό σχεδιασμό δεν προβλέπονταν Σταθμός Μεταφόρτωσης στο Δήμο μας, επειδή το κέντρο Διαλογής της Δράμας αρχικά προβλέπονταν να γίνει κάπου κοντά στη Χωριστή. Με τη δημιουργία όμως του Κέντρου Διαλογής στη Σίψα, έπρεπε να δημιουργηθεί ένας σταθμός μεταφόρτωσης για το Δήμο Δοξάτου, λόγω της απόστασης. Με πολύ γρήγορα βήματα συντάξαμε μια μελέτη την οποία καταθέσαμε στο ΕΠΕΡΑ και σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε πάρει και την έγκριση για να ξεκινήσει αυτό το έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης, με το οποίο θα είμαστε έτοιμοι και για την ανακύκλωση. Έτσι τώρα μπορώ κι εγώ να ανακοινώσω στους δημότες μου, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και πιστεύω ότι το πολύ σε είκοσι μέρες θα έχουμε τοποθετήσει κι εμείς τους πρώτους κάδους ανακύκλωσης, ώστε να ξεκινήσουμε προγράμματα ανακύκλωσης. Υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια μέχρι να γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού που αφορά την ανακύκλωση, η οποία μας έχουν πει ότι μέχρι το Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί  - με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο Δράμας που μας δάνεισε ένα απορριμματοφόρο για την μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών. Μπορώ λοιπόν να πω ότι σε δεκαπέντε με είκοσι μέρες ο Δήμος Δοξάτου θα τοποθετήσει τους πρώτους εκατόν σαράντα κάδους ανακύκλωσης, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα αναλογικά με τον πληθυσμό τους.

 - Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Δοξάτου σήμερα; Υπάρχουν αναφορές για χρέη της τάξης του 1,3 εκ. ευρώ και γενικά γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα οικονομικά των Δήμων και για το πως ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις μετά από τις σημαντικές περικοπές πόρων που έχουν υποστεί.

Προφορικά έχω ακούσει στην προεκλογική περίοδο ότι οφείλουμε ακόμα και 4 εκ. ευρώ. Θα πω μόνο ότι ο Δήμος Δοξάτου αξιοποίησε μία άτοκη χρηματοδότηση του Υπ. Εσωτερικών, με χρήματα ευρωπαϊκά, προκειμένου να πληρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι των οφειλών που προέκυψαν μετά την αιφνιδιαστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων. Αυτό είναι ένα ποσό για το οποίο μας κατηγόρησαν ότι ήταν ένα δάνειο, κάτι που δεν ισχύει. Είναι μια άτοκη χρηματοδότηση την οποία αξιοποίησαν, αν δεν κάνω λάθος, διακόσιοι δέκα Δήμοι σε όλη τη χώρα, δηλαδή το 70% του συνόλου και θα εξοφληθεί σε δυόμιση χρόνια, ενώ ήδη βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου αποπληρωμής. Ο Δήμος Δοξάτου από το ένα εκατομμύριο ευρώ που ήταν η χρηματοδότηση αυτή έχει ήδη αποπληρώσει τετρακόσιες είκοσι χιλιάδες ευρώ, που σημαίνει ότι σε δεκατέσσερις μήνες θα έχει εξοφληθεί όλο το ποσό, καθώς κρατείται από τις τακτικές επιχορηγήσεις που μας δίνει το Υπουργείο. Απορώ πως ορισμένοι βγαίνουν χωρίς να ξέρουν τα οικονομικά του Δήμου και δηλώνουν ότι υπάρχουν χρέη. Θα συνιστούσα στον κ. Δαλακάκη να είναι πιο προσεκτικός σε αυτό το κομμάτι. Είναι εύκολο για κάποιον που είναι γνώστης της κατάστασης να πάρει τον ισολογισμό και να δει τα έσοδα, όπως επίσης και κάθε δαπάνη μέχρι το τελευταίο ευρώ που αναρτάται στο “Διαύγεια”. Όποιος ενδιαφέρεται διατίθενται στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Σας ενημερώνω ότι οι οφειλές του Δήμου μας είναι πάρα πολύ μικρές, είναι οι τρέχουσες οφειλές των προμηθευτών, δηλαδή μια ανακυκλούμενη μικροοφειλή. Σίγουρα ο Δήμος αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα διότι υπάρχει μια δυσαναλογία του πληθυσμού με τους υπαλλήλους, είναι ένας Δήμος ιδιαίτερος, αποτελείται από πολλά διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να έχει πολλά Κ.Α.Π.Η., πολλούς παιδικούς σταθμούς και αρκετούς υπαλλήλους οι οποίοι θα πρέπει να υπάρχουν στα μεγάλα διαμερίσματα. Είναι μια ιδιαιτερότητα, έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο ότι είναι δυσανάλογα τα τακτικά έσοδα για τη μισθοδοσία του προσωπικού μας και έχουμε αποδείξει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας Δήμος με τέτοια έσοδα και πιστεύω ότι θα μπορέσουν να δούνε την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και να αποκαταστήσουν την αδικία που συμβαίνει. Παρόλα αυτά κάνουμε τεράστιες προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων. Πρόσφατη μας ενέργεια, ως παράδειγμα, μέσα από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” αλλάζουμε εξήμισι χιλιάδες φωτιστικά σε όλο το Δήμο, τοποθετώντας λάμπες χαμηλής κατανάλωσης, εξοικονομώντας 250.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Γενικά ως Δήμος, προσωπικό και Διοίκηση, βαδίζουμε σε αυτό το ρυθμό ώστε σε αυτές τις δύσκολες φάσεις να είμαστε βιώσιμοι. Μπορεί οποίος θέλει να πάρει στοιχεία και παρακαλώ τους συνυποψηφίους μου να ενημερωθούν λίγο, για να μην μπούμε σε μία κατάσταση στην οποία θα πρέπει να εξηγούμε πράγματα, τα οποία, για όσους γνωρίζουν τα των Δήμων, είναι αυτονόητα. Υπάρχουν τα “Παρατηρητήρια”, με τα οποία σήμερα οι Δήμοι ελέγχονται κάθε μήνα από το Υπουργείο, ούτως ώστε να μην μπορεί κανείς να ξεφύγει οικονομικά, να μη μπορεί δηλαδή να δημιουργήσει χρέη. Αυτό από μόνο του αποτρέπει τη συσσώρευση χρεών.

- Ενα άλλο πεδίο που σας έχει ασκηθεί κριτική είναι αυτό της απουσίας δομών κοινωνικής αλληλεγγύης στο Δήμο Δοξάτου, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ποια είναι η βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου σας στους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, πόσο είναι εφικτό ένας περιφερειακός Δήμος να συνδράμει τους δοκιμαζόμενους πολίτες μέσα από τη δημιουργία δικτύων και δομών αλληλεγγύης;

Είναι ερώτημα το κατά πόσο μπορεί ένας περιφερειακός Δήμος να ακολουθήσει βήματα τα οποία κάνουν οι πρωτεύουσες των νομών, οι πόλεις όπως π.χ. η Δράμα. Όντως σε μικρούς Δήμους, θα το έχετε παρατηρήσει, είναι δύσκολο να δημιουργηθούν αυτές οι δομές, ιδίως μέσα από τους Δήμους. Στο συγκεκριμένο κομμάτι έχουμε κάνει αρκετά πράγματα τα οποία δε φαίνονται. Υπάρχουν δύο τρόποι άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ο ένας είναι αυτός, όπου βοηθάς τους συμπολίτες σου που έχουν πρόβλημα επιβίωσης, βασικά μέσα από το δημοτικό συμβούλιο και υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπου με σεμνό τρόπο μπορείς να βοηθήσεις σε κάποιες καταστάσεις. Δηλαδή δεν τολμήσαμε να κάνουμε κάτι επίσημα, όπως ήταν τα αντίστοιχα κοινωνικά παντοπωλεία, γιατί φοβόμαστε ότι δεν θα μπορέσει ένα μικρός Δήμος σαν τον δικό μας να διαχειριστεί μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Άλλωστε και οι άλλοι Δήμοι του νομού, πλην του Δήμου Δράμας, δεν προχώρησαν σε τέτοιες κινήσεις.
Παρόλα αυτά, η κοινωνική μας υπηρεσία και οι κοινωνικοί μας λειτουργοί, συλλέγουν στοιχεία ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαθέσουμε με σωστό τρόπο τα όποια ποσά έχουμε για την κοινωνική πολιτική. Το πιο δύσκολο δεν είναι να μαζευτούν κάποια είδη πρώτης ανάγκης, αλλά να τα διαχειριστείς δίκαια και όχι κάνοντας πολιτική μέσα από μια τέτοια κατάσταση. Η κοινωνική μας υπηρεσία κάνει μια πολύ καλή δουλειά, δημιουργεί αρχεία με τους άπορους συμπολίτες μας, αρχεία που οι μητροπολιτικοί Δήμοι τα είχαν αφού ενσωμάτωσαν τις υπηρεσίες Πρόνοιας. Δημιουργούμε λοιπόν κι εμείς την υποδομή, ώστε μέσα από τις οικονομικές μας δυνατότητες με χορηγούς κι εθελοντές, να κάνουμε μια σωστή διαχείριση των όποιων εφοδίων έχουμε για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

- Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας, ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους συνδημότες σας ως Δήμαρχος αλλά και ως υποψήφιος Δήμαρχος για μια νέα θητεία;

Θα αναφέρω κάτι το οποίο έρχεται σε μια μικρή αντίθεση με όσα είχα πει πριν από επτά χρόνια και επειδή δεν ξεχνώ τι έχω πει, πριν επτά χρόνια ήμουν άπειρος και ξεκίνησα μια ρομαντική προσπάθεια με κατεύθυνση τότε προς το άγνωστο. Θεωρώ όμως τα πράγματα έχουν έρθει τελείως διαφορετικά στην Ελλάδα, σε αυτό το χρονικό διάστημα, όλοι ξέρετε ότι έγιναν αυτές οι φοβερές αλλαγές προς τα κάτω, ούτως ώστε η εμπειρία την οποία έχει αποκτήσει η παραταξή μας κι εγώ προσωπικά, είναι το μεγαλύτερο εφόδιο ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Πιστεύω ότι η εμπειρία μου σε θέματα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και ωρίμανσης μελετών, για να λύσουμε προβλήματα μέσα από το ΕΣΠΑ, ενώ και οι δημόσιες σχέσεις μου είναι αναγκαίες για το Δήμο, προκειμένου να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ότι είχα δηλώσει πριν οκτώ χρόνια, αλλά η συγκυρία νομίζω ότι συνιστά πως η εμπειρία θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο εφόδιο ενός υποψηφίου Δημάρχου ο οποίος θα πρέπει να δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματα. Ακούω από δηλώσεις συνυποψηφίων ότι θα πρέπει να γίνει ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά δε νομίζω ότι η δημοτική μας αρχή έχει γίνει κατεστημένο. Έχει γίνει μια τεράστια ανανέωση του ψηφοδελτίου μας της τάξης του 50-60% ούτως ώστε να υπάρχουν νέοι άνθρωποι με τις ιδέες τους και καλούμε όλες τις παρατάξεις που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, να συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα για τους συνδημότες μας. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι οι αντιπολιτεύσεις δεν συμβάλουν ιδιαίτερα, αλλά η προσφορά δεν καθορίζεται από τη θέση στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση και ο κόσμος θα πρέπει να κρίνει ποιοι από αυτούς που ψηφίζει είναι ενεργοί. Αν μετά τις εκλογές είμαστε ενωμένοι και συμμετέχουμε ενεργά, τότε θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
- Σας ευχαριστώ.
Παρακαλώ.

Σύντομο βιογραφικό του Τάσου Χατζηλαζάρου

Ο Τάσος Χατζηλαζάρου γεννήθηκε το 1959 στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας όπου και κατοικεί μόνιμα. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο Δοξάτου και συνέχισε τις σπουδές  του στις σχολές Ευκλείδη όπου σπούδασε Βοηθός Χημικού.

Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Κεντρική Υπηρεσία Εγχώριων Προϊόντων (Κ.Υ.Δ.Ε.Π.) και στη συνέχεια ως υπάλληλος στην Αγροτική Τράπεζα. Διατέλεσε πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Αγίου Αθανασίου. Επίσης εκλέχθηκε δύο φορές πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Αθανασίου. Είναι μέλος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.

Η ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 1994, όταν εξελέγη για πρώτη φορά Κοινοτικός Σύμβουλος στην Κοινότητα του Αγίου Αθανασίου. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 ως επικεφαλής του συνδυασμού “Πρωτοποριακή Ενωτική Κίνηση για Ενεργούς Πολίτες” εκλέχθηκε Δήμαρχος Δοξάτου.  Από το 2010 κι έπειτα είναι Δήμαρχος του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Δοξάτου.

ΠΗΓΗ: http://www.xronikadramas.gr/?p=2987

Δεν υπάρχουν σχόλια: