.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Η συνταγή της ημέρας: Τζιέρ σαρμάς από το Δοξάτο Δράμας Συγγραφέας άρθρου Χριστίνα Ζαμπούνη

ΠΗΓΗ: http://www.ewoman.gr/1402/e-syntage-tes-emeras-tzier-sarmas-apo-doxato-dramas

Η συνταγή της ημέρας: Τζιέρ σαρμάς από το Δοξάτο Δράμας

Η συνταγή της ημέρας: Τζιέρ σαρμάς από το Δοξάτο Δράμας
Η παραδοσιακή συνταγή του «τζιέρ σαρμά» όπως τον φτιάχνουν στο Δοξάτο Δράμας η σημερινή πρόταση του ewoman για το πασχαλινό τραπέζι! 
Ένα πεντανόστιμο παμπάλαιο Θρακιώτικο φαγητό, το «τζιέρ σαρμά» (τζιγεροσαρμάς), δε λείπει από κανένα τραπέζι στο Δοξάτο τη μέρα του Πάσχα! 
Τα φαγητά που μαγείρευαν στις γιορτές οι Δοξατινές νοικοκυρές, ήταν πλούσια και το γιορτινό τραπέζι στο Δοξάτο ξεχώριζε από πάντα μέχρι και σήμερα που κι οι νέες νοικοκυρές διατηρούν τις παραδόσεις.


Η τέχνη του «τζιέρ σαρμά» μεταδίδεται από μάνα σε κόρη κι από πεθερά σε νύφη κι η κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά επιτυχίας. 
To Μ. Σάββατο από το πρωί, οι γιαγιάδες (αν δε σηκώσουν τα μανίκια να μαγειρέψουν οι ίδιες), στέκονται πάνω απ' τα κεφάλια των νέων νοικοκυρών για να μεταδώσουν τις παραδόσεις και τα (δικά τους) μυστικά επιτυχίας της συνταγής!
Ο «τζιέρ σαρμάς» είναι ένα φαγητό αρκετά δύσκολο στο να μαγειρευτεί και χρειάζεται η νοικοκυρά να διαθέσει χρόνο, μεράκι και να κατέχει τη τέχνη του...
Σίγουρα όμως είναι ένα έδεσμα που αγαπούν οι καλοφαγάδες και πάντα κλέβει τις εντυπώσεις! 
*Η συνταγή που ακολουθεί είναι η παραδοσιακή γιαγιαδίστικη συνταγή και την έμαθα από την πεθερά μου! 
Υλικά για έναν μεγάλο τζιέρ σαρμά.
1 μέτρια συκωταριά με σκέπη ή 2 μικρές (1000-1200 γρ περίπου) 
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
10-12 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
7-8 σκορδάκια φρέσκα 
1 ματσάκι λάπατα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1/2 ντομάτα
3 φλ. καφέ ρύζι καρολίνα
7-8 αυγά
λίγο φυτίνη
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
χυμό από 1/2 λεμόνι ή λίγο ξύδι
λίγα εντεράκια (προαιρετικά) 
Εκτέλεση: 
Πλένουμε πολύ καλά τη σκέπη από τη συκωταριά και τη μουλιάζουμε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό όπου έχουμε στάξει λίγο λεμόνι ή ξύδι για να καθαρίσει, να μαλακώσει και ν' ανοίξει. Στο μεταξύ ζεματάμε τη συκωταριά (και τα εντεράκια αν βάλουμε) και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια αφαιρώντας τα παχάδια. Κρατάμε 2 φλ. του καφέ από το ζωμό που έχει βράσει η συκωταριά. Σ΄ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε 3 κ.σ. φυτίνη κι 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια. Αφού τσιγαριστούν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το δυόσμο και τα λάπατα, τα τρίβουμε με λίγο αλάτι να μαραθούν κόβουμε και τη ντομάτα σε καρεδάκια και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε και το ρύζι κι έπειτα χτυπάμε ελαφρά τα 5 αυγά και τα ανακατεύουμε το γώμο να ενωθούν όλα τα υλικά. Σ΄ένα πήλινο νταβά ή μέτριο ταψί απλώνουμε τη σκέπη ώστε να εξέχει καλά απ' το νταβά ή το ταψί και ρίχνουμε όλο το μείγμα. Το απλώνουμε καλά και σκεπάζουμε με προσοχή με τη σκέπη που εξέχει. Σπρώχνουμε τις άκρες από δίπλα ολόγυρα στο νταβά προς τα μέσα για να μην ανοίξει η σκέπη κατά το ψήσιμο κι αν έχει "τρύπες" και κενά στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες όπου χρειαστεί. Χτυπάμε 2-3 αυγά με 2 κ. σ. λάδι και περιχύνουμε τον τζιέρ σαρμά προσθέτοντας και το ζωμό που έχουμε κρατήσει και τρυπάμε μ’ ένα πηρούνι τη σκέπη για να εισχωρήσουν τα υγρά μέσα στον γώμο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (περίπου στους 200 ο C) ώσπου να ροδοκοκοκκινίσει καλά και… είναι έτοιμος!
Tips: 
Μπορούμε να φτιάξουμε και ατομικούς «τζιγεροσαρμάδες»  σε μικρά πήλινα, 
Επίσης και σαν κεφτέδες τυλιγμένους με σκέπη όπου σ' αυτή την περίπτωση δε θα τους περιχύσουμε με αυγά, απλά θα τους  ψήσουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν αφού βάλουμε πάνω στον καθένα ένα κομμάτι φυτίνη.
 
Παρακολουθείστε το βίντεο να σας τα πει καλύτερα η γιαγιά Ελβίρα! 
*Το βίντεο είναι από το αρχείο του «Βοήθεια στο σπίτι Δήμου Δοξάτου». 

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: