Μία ακόμα εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησαν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους», σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, στην ευρύτερη περιοχή των Τεναγών Φιλίππων και συγκεκριμένα στον Δήμο Δοξάτου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη σύγχρονη ιστορία, τη λαογραφία του μαρτυρικού Δοξάτου, την άγρια φύση και τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάμβανε επισκέψεις:


α) Στο Πνευματικό Κέντρο Δοξάτου, ένα πολυχώρο που χρησιμοποιείται για σειρά εκδηλώσεων, με την πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου, Μαρία Ζαφειροπούλου, να αφηγείται την ιστορία του Δοξάτου, δίνοντας έμφαση στις δύο σφαγές που διέπραξαν οι Βούλγαροι το 1913 και το 1941, να αναφέρεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή του οικισμού που άκμασε στις αρχές του περασμένου αιώνα και να ξεναγεί τα μέλη της ομάδας στο Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Κέντρου.
β) Στο πάρκο αρπακτικών ημερόβιων και νυχτόβιων πουλιών, στην αγορά Κυργίων, ένα χώρο που έχει δημιουργηθεί και συντηρηθεί από τον Κώστα Ελευθεριάδη, με αγάπη για τα φιλοξενούμενα πουλιά και με σκοπό τη γνωριμία μικρών και μεγάλων με ένα σημαντικό και όχι ιδιαίτερα γνωστό κομμάτι της ελληνικής πανίδας.
γ) Στο οινοποιείο «Κτήμα Μιχαηλίδη» στον Άγιο Αθανάσιο, έναν πανάρχαιο αμπελώνα και κέντρο Διονυσιακής λατρείας και στο εργαστήριο παρασκευής χαλβά Ελευθερίου, που προάγει την παρασκευή παραδοσιακού μαστιχάτου χαλβά από το έτος 1900.
δ) Στη «Φάρμα Αριστοτέλη» στο Δοξάτο, για μία γνωριμία με τα ζώα και τον τρόπο με τον οποίο αυτά διαβιούν στην ελληνική επαρχία.
Η επιστημονική ομάδα θέλει να ευχαριστήσει τον δήμαρχο Δοξατου, Δημήτρη Δαλακάκη, για τη φιλοξενία, την Μ. Ζαφειροοπούλου, για την ξενάγηση στο Πνευματικό Κέντρο Δοξάτου και τους υπευθύνους του «Κτήματος Μιχαηλίδη» και του εργαστηρίου παρασκευής χαλβά Ελευθερίου.
ΠΗΓΗ: https://www.k-tipos.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BF%CF%88%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF-2/