.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Επτά νεκροί στο Όσλο, μακελειό με 84 νεκρούς στο νησί Ουτόγια

Επτά νεκροί στο Όσλο, μακελειό με 84 νεκρούς στο νησί Ουτόγια
Τραγωδία με τουλάχιστον 91 νεκρούς στη Νορβηγία συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη




ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2011 14:09
Web-Only
Συγκλονισμένη είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη από τη διπλή δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Νορβηγία. Οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 91, ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες και εκτεταμένες οι καταστροφές. Περίπου στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) ισχυρή έκρηξη βόμβας έπληξε κυβερνητικά κτίρια στο Όσλο, προκαλώντας το θάνατο επτά ανθρώπων. Λίγο αργότερα, τουλάχιστον 84 άτομα έπεφταν νεκρά σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος στο νησί Ουτόγια, όταν ένας ένοπλος, ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό, άνοιξε πυρ εναντίον συγκεντρωμένων.


Για τη «χειρότερη εθνική τραγωδία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» έκανε λόγο ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις επιθέσεις. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανάμιξης διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας του Οσλο, Ρότζερ Αντερσεν, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς η αστυνομία δεν έχει ολοκληρωμένη λίστα με τον αριθμό των τραυματιών ή των αγνοουμένων.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συνεργούς του άνδρα. Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι ο ύποπτος φαίνεται να έχει ενεργήσει μόνος του και στις δύο επιθέσεις και ότι «φαίνεται πως τα περιστατικά δεν συνδέονται με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το προφίλ του δράστη

Ο ένοπλος συνελήφθη. Οι δύο επιθέσεις φαίνεται πως ήταν συντονισμένες, καθώς βάσει ανακοίνωσης της αστυνομίας ο άνδρας που συνελήφθη στην Ουτόγια συνδέεται με το βομβιστικό χτύπημα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση αλλά και για την επίθεση στο νησί Οτόγια.


Πρόκειται για έναν 32χρονο Νορβηγό, ο οποίος, σύμφωνα με τη νορβηγική τηλεόραση, έχει δεσμούς με ακροδεξιές οργανώσεις.

Σε έρευνα που έγινε στη φάρμα του στην ανατολική Νορβηγία βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες νιτρικής αμωνίας, υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αναρτήσεις του συλληφθέντα στο Διαδίκτυο «δείχνουν ότι έχει κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά με δεξιό προσανατολισμό και αντι-μουσουλμανικές απόψεις. Ωστόσο δεν έχει διασαφηνιστεί αν αυτό ήταν το κίνητρο της πράξης του».


Η σελίδα του συλληφθέντα στο Facebook έχει μπλοκαριστεί. Σε αυτήν ο ίδιος ανέφερε ως ενδιαφέροντά του το μπόντι-μπίλντινγκ, τις συντηρητικές πολιτικές θέσεις και τη μασονία.

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συλληφθείς είχε ανοίξει λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: «Ένας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα», έγραφε.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του συλληφθέντα ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και ότι ήταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.



Το μήνυμα του πρωθυπουργού


«Δεν θα αφήσουμε αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις να καταστρέψουν τη δημοκρατία μας» είπε ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, δεσμευόμενος πως οι δράστες θα βρεθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.


Ο κ. Στόλτενμπεργκ, τα γραφεία του οποίου υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την επίθεση στο Όσλο, χαρακτήρισε το συμβάν «εθνική τραγωδία».


«Ποτέ άλλοτε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης», είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Η μαζική δολοφονία είναι από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης σε καιρό ειρήνης, με προηγούμενη την επίθεση στη Μαδρίτη, το 2004, όπου σκοτώθηκαν 191 άτομα.


«Ο παράδεισος των παιδικών μου χρόνων μετατράπηκε σε κόλαση» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Εκρηκτικά που δεν είχαν ανατιναχθεί εντοπίστηκαν στο νησί Ουτόγια.

Χάος στο Όσλο

Η βομβιστική επίθεση που συντάραξε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής την «καρδιά» της νορβηγικής πρωτεύουσας μετέτρεψε σε βομβαρδισμένο τοπίο την κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης, υπουργεία και γραφεία εφημερίδων. Έντρομοι πολίτες, συντρίμμια, καπνοί και δρόμοι καλυμμένοι από έγγραφα που εκτινάχθηκαν από τα θρυμματισμένα παράθυρα κυβερνητικών γραφείων συνέθεταν το σκηνικό της τραγωδίας.


Η βόμβα έσπασε τα τζάμια του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού και προκάλεσε καταστροφές στα παρακείμενα υπουργεία Οικονομικών και Πετρελαίου.


Οι νορβηγικές Αρχές επιβεβαίωσαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι η έκρηξη στο κέντρο του Όσλο οφείλεται σε «μία ή περισσότερες βόμβες». Υπό το φόβο δεύτερης έκρηξης οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν άμεσα την περιοχή εν μέσω χαοτικών σκηνών.

Μακελειό στην Ουτόγια

Το χάος συνεχίστηκε λίγη ώρα αργότερα στο νησί Ουτόγια κοντά στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, όπου άγνωστος άνδρας άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος του Γενς Στόλτενμπεργκ σπέρνοντας πανικό.


Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ένοπλος, ένας ψηλός ξανθός άνδρας που φορούσε στολή αστυνομικού, άνοιξε πυρ αδιακρίτως στο νησί όπου βρίσκεται η κατασκήνωση της νεολαίας, ενώ οι νέοι έτρεχαν πανικόβλητοι για να ξεφύγουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένοπλος δρούσε ανενόχλητος, πυροβολώντας αδιακρίτως επί 30 λεπτά, μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο.

«Είχαμε όλοι συγκεντρωθεί στο κεντρικό κτίριο για να συζητήσουμε αυτό που συνέβη στο Όσλο.


Ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς. Στην αρχή νομίζαμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά όλοι άρχισαν να τρέχουν», είπε ο 16χρονος Χάνα μιλώντας στη νορβηγική Aftenposten.


«Είδα έναν αστυνομικό να στέκεται εκεί. ''Θα ήθελα να έρθετε όλοι κοντά μου'', είπε. Μετά άρχισε να τρέχει και να πυροβολεί ανθρώπους. Τρέξαμε προς την παραλία και αρχίσαμε να κολυμπάμε», είπε ο Χάνα.


Στόλτενμπεργκ: «Μην ενδίδετε στο φόβο»

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε το βράδυ της Παρασκευής τους Νορβηγούς «να μην ενδώσουν στο φόβο» μετά τις επιθέσεις που έχουν προκαλέσει σοκ στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός δεν βρισκόταν στο γραφείο του την ώρα της επίθεσης. Κατά δήλωση συνεργάτη του, ο Στόλντενμπεργκ ήταν στην οικία του.

Λίγη ώρα μετά την πρώτη επίθεση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί της κεντρο-αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού είναι καλά στην υγεία τους.

«Είναι πολύ σοβαρή κατάσταση» είπε τηλεφωνικά στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2, αναφέροντας ότι η Αστυνομία τον συμβούλευσε να μην αποκαλύψει από πού τηλεφωνεί.

Στόχος απειλών

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει διεκδικήσει την ευθύνη για την έκρηξη, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

Την περασμένη Τρίτη, στη Νορβηγία, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία κατά του Μουλά Κρεκάρ, ιδρυτή της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ αλ Ισλάμ. Ο Κρεκάρ κατηγορείται ότι απείλησε με θάνατο την πρώην υπουργό Έρνα Σόλμπεργκ. «Η Νορβηγία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για το θάνατό μου», είχε πει. «Αν για παράδειγμα η Έρνα Σόλμπεργκ με απελάσει και πεθάνω, θα έχει την ίδια τύχη».

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4644415

Δεν υπάρχουν σχόλια: