.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ 125.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΟΞΑΤΟΥ

Μεταφέρω από την ιστοσελίδα του Δήμου Δοξάτου www.doxato.gr την ανακοίνωση του Δημάρχου Δοξάτου σχετικά με το έλλειμμα των 125.000 ευρώ.

Για την ιστορία, την προηγούμενη Πέμπτη 16 Ιουλίου η εβδομαδιαία εφημερίδα "Εργασία συν" της Δράμας στο κεντρικό θέμα της ανέφερε πως ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής - λογιστής κ. Νίκος Τσαμπάζης διαπίστωσε έλλειμμα 125.000 ευρώ στον Δήμο Δοξάτου για την περίοδο από 1-1-2008 έως 31-12-2008. Στην ίδια έκθεση(του κ. Τσαμπάζη) γίνεται λόγος και για άλλες 318.000 ευρώ "υπόλοιπα" τα οποία κινδυνεύουν λόγω μη σχηματισθείσας πρόβλεψης για την αντιμετώπιση ζημιάς που ενδέχεται να προκύψει από τη μη είσπραξή τους.. Ολόκληρο το κείμενο της εφημερίδας μπορείτε να διαβάσετε στην ηλεκτρονική της έκδοση στην διεύθυνση http://www.ergasia-press.gr/politiki/view_article.php?new_id=4799.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/7/2009

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε του Δημότες και όποιους άλλους ενδιαφερόμενους για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την έκθεση Ορκωτών Λογιστών και το έλλειμμα που εντοπίστηκε. Πιστεύουμε ότι πρέπει ο Δημότης να γνωρίζει ξεκάθαρα και ολοκληρωμένα, και όχι αποσπασματικά την πραγματικότητα προκειμένου να σχηματίζει γνώμη. Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών αναφέρει έλλειμμα ύψους 125.000 ευρώ, για το οποίο βασικό μας μέλημα είναι να διερευνηθεί πως προέκυψε. Έλλειμμα σημαίνει πως ενώ υπάρχουν αποδεδειγμένα όλα τα απαραίτητα παραστατικά λείπουν από το Ταμείο 125.000 ευρώ. Έχουμε ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει η νόμιμη διαδικασία σύμφωνα με την οποία η εισήγηση των ορκωτών λογιστών, κοινοποιήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στον Γενικό Γραμματεία της Περιφέρειας, ο οποίος θα καλέσει τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να συντάξουν το τελικό πόρισμα. Επίσης κοινοποιήσαμε, χωρίς να έχουμε την υποχρέωση, την έκθεση των ορκωτών λογιστών και στην Εισαγγελία Δράμας, για να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες. Επίσης, ως Δημοτική αρχή αναθέσαμε, στον Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών, να προβεί σε προκαταρτική εξέταση, καλώντας σε έγγραφη απολογία τους αρμόδιους υπάλληλους.

Αναφορικά με το ποσό των 318.000 ευρώ, έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με καθυστερημένες οφειλές των δημοτικών τελών. Αντίστοιχο ποσό υπήρχε κάθε έτος και πριν από την τετραετία που διανύουμε. Η Δημοτική αρχή έχοντας γνώση από την αρχή της θητείας της, για το πρόβλημα καθυστερημένων οφειλών, κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την μείωση του ποσού αυτού. Καθυστερημένες οφειλές υπήρχαν και υπάρχουν σε όλους τους Δήμους. Λόγω της εμπειρίας μας(επάγγελμα Δημάρχου τραπεζικός υπάλληλος) στην είσπραξη τραπεζικών οφειλών, εφαρμόσαμε κάθε δυνατό και θεμιτό τρόπο, προκειμένου να εισπραχθούν όσον το δυνατόν περισσότερες οφειλές.

Η αναφορά της λέξης «ζημία» όπως ειπώθηκε, δεν έχει νόημα, από τη στιγμή που ο Δήμος δαπανεί κάθε έτος ποσά αντίστοιχα με αυτά που εισπράχθηκαν και όχι με αυτά που προϋπολογίσθηκαν λογιστικά να εισπραχθούν. Εξάλλου είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς από τους ισολογισμούς των Δήμων, ότι ο Δήμος Δοξάτου παρουσιάζει από τις χαμηλότερες καθυστερούμενες οφειλές δημοτικών τελών σε σχέση με τον πληθυσμό του.

Θεωρούμε βιαστικό και πολύ «ξεκούραστο», μοναδικό δημοσίευμα καθώς και σχόλια των πολιτικών μας αντιπάλων, όπου ο Δήμαρχος χαρακτηρίζεται «άφαντος», «ανήμπορος να απαντήσει» και «επικίνδυνος». Ως Δημοτική Αρχή θα ακολουθήσουμε την στάση και τακτική που είχαμε από τις δημοτικές εκλογές, χωρίς φωνές και πρόχειρους εντυπωσιασμούς, θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία και μετά θα βγάλουμε συμπεράσματα. Τότε θα επιδιώξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με πλήρη συνείδηση της ευθύνης ως εκπρόσωποι των Δημοτών, να καταλογιστούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Όσοι συκοφαντούν την υπόληψη και ακεραιότητα μας, θα επιδιώξουμε να υποστούν τις συνέπειες του Νόμου. Η πορεία που έχουμε ακολουθήσει στην μικρή κοινωνία του Δήμου Δοξάτου, ως δημότες και ως Δήμαρχος, απαντά από μόνη της στις λασπολογίες.

Μας είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψουμε, το που μπορεί να φτάσουν μερικοί, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ψηφοθηρικούς ή άλλους λόγους και σίγουρα όχι την ενημέρωση των Δημοτών.

Ο Δήμαρχος Δοξάτου
Αναστάσιος Χατζηλαζάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: