.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ;

Το διάβασα πριν από λίγο στην ηλεκτρονική εφημερίδα www.zougla.gr και το μεταφέρω εδώ.. Πιστεύω πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή μας...


Πυρηνικό εργοστάσιο στη Καβάλα ;

12 Ιουνίου 2008, 11:44





Παναγιώτης Σαββίδης

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί πως λίγες ημέρες πριν από την έλευση Σαρκοζί στην Αθήνα, στην Καβάλα διενεργήθηκε τηλεφωνική δημοσκόπηση, με ερωτήσεις τύπου : «ποιους εμπιστεύεστε περισσότερο για να παράγουν πυρηνική ενέργεια τη Ρωσία, τη Βουλγαρία ή τη Γαλλία;».
Κατά την επίσκεψη Σαρκοζί στην Ελλάδα, έγινε γνωστό πως το γαλλικό «πακέτο» προς τη χώρα μας περιλαμβάνει και πρόταση για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ακόμη και με τη δημιουργία εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, είτε μέσα στην Ελλάδα, είτε σε κάποια γειτονική χώρα.
Η περιοχή της Καβάλας θεωρείται, από τους ειδικούς, από τις πιο ασφαλείς περιοχές της χώρας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το υπέδαφος καλύπτεται από γρανίτη γι'αυτό θεωρείται από τις πλέον αντισεισμικές περιοχές στην Ελλάδα. Άρα δεν ήταν τυχαία η τηλεφωνική δημοσκόπηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ» της Καβάλας, η δημοσκόπηση περιελάμβανε περισσότερες από δέκα ερωτήσεις, στις οποίες ο ερωτώμενος καλούνταν να επιλέξει ανάμεσα σε απαντήσεις πολλαπλών επιλογών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Αποστολίδη, η δομή του ερωτηματολογίου φαινόταν ότι προσπαθούσε να εκμαιεύσει θετικές ή μάλλον θετικές απόψεις. «Θεωρείτε ότι τα πυρηνικά αποτελούν λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η τιμή του πετρελαίου;» ή «ποια θεωρείτε πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια;» ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα, όπως επίσης: «ξέρετε ότι υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή;» ή «ποιους εμπιστεύεστε περισσότερο για να παράγουν πυρηνική ενέργεια τη Ρωσία, τη Βουλγαρία ή τη Γαλλία;».
Φυσικά μέσα στο ερωτηματολόγιο υπήρχε και ερώτηση για το αν «θα αντιδρούσατε στην εγκατάσταση μονάδας πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή σας;» όπως επίσης και η εξής ερώτηση: «ποια από τις μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείτε ότι είναι αυτή που ρυπαίνει πιο πολύ το περιβάλλον, λιγνίτης, λιθάνθρακας, πετρέλαιο ή πυρηνική ενέργεια;». Σημειώστε πως το δείγμα που ρωτήθηκε για την πυρηνική ενέργεια στη συνέχεια ρωτήθηκε και για άλλα πράγματα, εκτός από την ηλικία και το φύλλο, όπως το τι ψήφισε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Παρά τις διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων του νομού Καβάλας και όχι μόνο, ο υπερνομάρχης Δράμας, Καβάλας Ξάνθης, Κώστας Τάτσης, δημόσια έχει ταχθεί υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.
Για την ιστορία, η Γαλλία θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Στη χώρα λειτουργούν οι περισσότεροι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, που παράγουν το 78% της ενέργειας της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: