.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Σαλάτα γλυστρίδα (αντράκλα) με γιαούρτι

Σαλάτα γλυστρίδα (αντράκλα) με γιαούρτι

 Ένα τζατζίκι διαφορετικό!
1-DSC_1141
 
Γλυστρίδα ή αντράκλα ή ανδράχλη ! Ένα χρήσιμο ζιζάνιο που κάνει πιο δροσερές τις σαλάτες μας. Εδώ και 2-3 χρόνια σε μερικές γλάστρες μου, φυτρώνει αυτό το νόστιμο και χρήσιμο χορταράκι και εγώ απλώς το αφήνω αυξάνοντας λίγο το νεράκι στις συγκεκριμένες γλάστρες! Έτσι στις μικρές ποσότητες που χρειάζεται για τις σαλάτες μου έχω γλυστρίδα δικής μου παραγωγής.
Ένα χορταράκι υποτιμημένο που είναι γεμάτο από χρήσιμα συστατικά. Από τα πιο ωφέλιμα της χλωρίδας μας.Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω-3 (400mgr/100gr), σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, Β-καροτένιου και είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά.


Και τι δεν της αποδίδεται! Από επουλωτικές και διουρητικές ιδιότητες, έως φαρμακευτική δράση σε καρδιακές ανεπάρκειες, φλεγμονώδεις καταστάσεις, και γαστρεντερικές και στομαχικές διαταραχές. Χαρακτηριστική είναι η φράση: «γλυστρίδα και νερό συκώτι δροσερό». Και μάλιστα από την αρχαιότητα (Θεόφραστος ,372-287 π.Χ) ως σήμερα.
Στην Κρήτη την καταναλώνουμε και ωμή, τουρσί, και μαγειρευτή. Ωμή είναι ένα απαραίτητο συστατικό της καλοκαιρινής χωριάτικης σαλάτας ή αποτελεί μόνη της (ίσως με λίγο αγγουράκι και κρεμμυδάκι) δροσερή πράσινη σαλάτα σερβιρισμένη με μπόλικο λαδόξιδο!
Στην σημερινή εκδοχή η γλυστρίδα χρησιμοποιήθηκε σε μια πολύ εύκολη σαλάτα που μοιάζει με τζατζίκι. Ανακατεύτηκε με γιαούρτι και σκόρδο και λαδόξυδο. Όσο κι αν φαίνεται σύγχρονη, η συνταγή αυτή έχει ρίζες σε αιγυπτιακό έδεσμα του 16ου αιώνα .
Μη την ξεριζώνετε λοιπόν. Αντιθέτως αφήστε τη να φουντώσει. Αν δεν φυτρώσει μόνη της, βρείτε μια ριζούλα και φυτέψτε. Του χρόνου θα έχετε άφθονη. Βγάζει αμέτρητα μαύρα σποράκια και πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Είναι και αρκετά διακοσμητική την εποχή της ανθοφορίας της.
Ο μόνος κίνδυνος που διατρέχετε από την κατανάλωσή της είναι να σας πιάσει ακατάσχετη διάθεση για κουβεντολόι. Της αποδίδουν συμπτώματα λογοδιάρροιας εξ ου και το γνωστό: «γλυστρίδα έφαγες;».Eγώ δεν το προσυπογράφω. Φάω, δεν φάω γλυστρίδα,  ανάλογα τις διαθέσεις ή δεν βάζω γλώσσα μέσα(το συνηθέστερο) ή  με πιάνει μουγγαμάρα…
1-DSC_1141
Υλικά:
1 κούπα γλυστρίδα
1 κεσεδάκι των 200ml  στραγγιστό γιαούρτι
3 κουταλιές λάδι
2-3 κουταλιές ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
Προαιρετικά, μισό αγγουράκι κομμένο σε μικρά κομματάκια ή μισό καρότο τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας.
Επί το έργον:
Πλένουμε την γλυστρίδα και την αφήνουμε να στραγγίξει. Μαδάμε τα φυλλαράκια της και κόβουμε σε κομματάκια 1 cm τα τρυφερά βλασταράκια της.
Βάζουμε σε μπώλ το γιαούρτι, τη γλυστρίδα, το λαδόξυδο και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση σε όποιο υλικό νομίζουμε. Αφήνουμε να μείνει 2-3 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Συνοδεύει θαυμάσια όλα τα ψητά μας αλλά και όλα τα καλοκαιρινά φαγάκια του καλοκαιριού. Είναι ιδανική για τα γεμιστά και τα ντολμαδάκια.
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να προσθέσουμε άνηθο ή δυόσμο.
2)Μπορούμε να ψήσουμε το σκόρδο τυλιγμένο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (αν έχουμε ανάψει το φούρνο για άλλο λόγο) και να το προσθέσουμε. Μυρίζει πιο ήπια από το ωμό και είναι σχεδόν το ίδιο νόστιμο…
3)Αν βάλουμε αγγουράκι αφαιρούμε τα σπόρια του για να μη βγάλει υγρά και μας αραιώσει τη σαλάτα ή καλύτερα χρησιμοποιούμε ξυλαγγουράκι.
4)Οι πληροφορίες είναι από:
α) http://www.cretan-nutrition.gr/wp/?p=4472&lang=el
β)Γεωργίου Ουρανία, Φυτά της ελληνικής γης στην κουζίνα μας
ΠΗΓΗ: http://www.cretangastronomy.gr/2011/06/%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B1_%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B1_%CE%BC%CE%B5_%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια: