ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ : Το όραμα Παυλίδη για το οικιακό φυσικό αέριο γίνεται πραγματικότητα
Δημοσιεύτηκε στις
– Στα 114 εκατ. ευρώ το κόστος του έργου έως την ολοκλήρωσή του το 2023 – Με 32.000.000 ευρώ συμμετέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Ως το πιο χρήσιμο και ωφέλιμο έργο, μετά την Εγνατία Οδό, χαρακτήρισε τη δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στις έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα) ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στην έδρα της ΠΑΜΘ στην Κομοτηνή, έχοντας στο πλευρό του όλους τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες.
Το κόστος του έργου, που θα συγχρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια και τη ΔΕΠΑ θα ανέλθει στα 114 εκατομμύρια ευρώ έως το 2023, με την ΠΑΜΘ να συμμετέχει με ένα ποσό της τάξης των 32 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 800 νέες θέσεις εργασίας.
Η πρόσκληση της Περιφέρειας ΑΜΘ προς τη ΔΕΠΑ αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου 498, 5 χλμ. και εννέα μετρητικών-ρυθμιστικών σταθμών για τη διανομή φυσικού αερίου στα έξι κύρια αστικά κέντρα της Περιφέρειας, ενώ η πρόταση της ΔΕΠΑ για το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Ο Περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. γνωστοποίησε ότι θα δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο σε σπίτια, επαγγελματικές στέγες, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια. «Εντάσσοντας αυτό το έργο στο ΕΣΠΑ, κάναμε την ανατροπή», υπογράμμισε ο κ. Παυλίδης και στάθηκε στη σημαντική μείωση του κόστους θέρμανσης, που θα αγγίξει το 50%, ενώ παρουσίασε και πτυχές της συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ, με τις επαφές να διαρκούν δύο χρόνια.
«Αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας και αυτό βρήκε σύμφωνη και τη ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη δικτύου μέσης και υψηλής πίεσης. Ξεκινήσαμε με ένα χαμηλότερο ποσό, το οποίο μετά από προσπάθειες δύο ετών επαυξήσαμε, όντας συνεχώς σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ για την επέκταση αυτού του δικτύου. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από δω. Αυξήσαμε το ποσό συμμετοχής από τα 15 εκατ. ευρώ στα 32 εκατ. ευρώ για τις έξι πόλεις. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και τη ΔΕΠΑ θα φτάσει τα 63 εκατ. ευρώ».
Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι σύμφωνα με ορισμένους αρχικούς υπολογισμούς, από το συγκεκριμένο έργο θα επωφεληθούν περί τα 60.000 νοικοκυριά σε όλη την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι απόλυτος, αφού οι ίδιοι οι πολίτες θα κρίνουν αν θα ενταχθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η ΔΕΠΑ έχει καταφέρει να εξασφαλίσει διεθνή δανειοδότηση, ενώ το έργο για τη δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου θα είναι το πρώτο που θα ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις από το πακέτο Γιούνκερ.
«Πριν λίγες ημέρες, στις 11/7, υπογράφηκε η σχετική πρόσκληση με μοναδικό αποδέκτη τη ΔΕΠΑ, την οποία θα συγχρηματοδοτήσουμε με 32 εκατ. ευρώ και αυτό είναι ένα μέρος από το κόστος του έργου, το οποίο μέχρι το τέλος προϋπολογίζεται στα 111-114 εκατ. ευρώ», κατέληξε ο κ. Παυλίδης.
Δημήτρης Μπουντάς
ΠΗΓΗ: http://www.xronometro.com/fyriko-aerio-paulidis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου