.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Έγιναν τα εγκαίνια του «Χριστοδούλειου Οίκου» για τη σίτιση απόρων της Μητρόπολης Δράμας

Την Ημέρα του Αγίου Πνεύματος από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Έγιναν τα εγκαίνια του «Χριστοδούλειου Οίκου»
για τη σίτιση απόρων της Μητρόπολης Δράμας
 AGIA_TRIADA_9
Ειδική τιμή με τον Χρυσό Σταυρό από τον Μητροπολίτη κ. Παύλο προς τους κ.κ. Γιαννακίδη και Χαρακίδη


 Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ του Αγίου Πνεύματος, ημέρα της Πεντηκοστής, επέλεξε η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, να εγκαινιάσει τον «Χριστοδούλειο Οίκο Φιλοξενίας των εν Χριστώ πενήτων», όπως τον ονόμασε προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ελλάδας Χριστόδουλου. Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος της πόλης, θα χρησιμεύει από εδώ και πέρα για το συσσίτιο των απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.


Το πρωί της ημέρας του Αγίου Πνεύματος, που εορτάζεται επίσης και η Αγία Τριάδα, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό, παρουσία του Μητροπολίτη Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, καθώς και ιερού κλήρου της πόλης της Δράμας. Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ελλάδας Χριστόδουλου.
Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, διάλεξε να τιμήσει με τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας, τον πρώην περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Α. Γιαννακίδη και τον πρώην δήμαρχο Δράμας κ. Κ. Χαρακίδη, οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια του Μητροπολίτη για την ανέγερση του κτιρίου σίτισης της Μητροπόλεως τους άπορους και πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Το έργο
Το έργο του κέντρου σίτισης της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου. Η μελέτη είχε ετοιμαστεί από την Μητρόπολη Δράμας, η οποία την παρέδωσε στη συνέχεια στο Δήμο  Δράμας για να την ωριμάσει και να την προτείνει για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 940.890 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Δράμας. Η θεμελίωσή του έγινε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, από τον τότε, Δραμινό στην καταγωγή, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη, τον τότε περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Αρ. Γιαννακίδη και τον τότε δήμαρχο Δράμας κ. Κ. Χαρακίδη.

 Kougioumtzis_1
Λεπτομέρεια από την τοιχογραφία του κ. Κουγιουμτζή (Η Αγία Τριάς).
Οι τοιχογραφίες
Να αναφέρουμε επίσης το αξιόλογο έργο των τοιχογραφιών που κοσμούν το κτίριο στο εσωτερικό του, που έκανε ο Δραμινός ζωγράφος – αγιογράφος κ. Κ. Κουγιουμτζής, οι οποίες απεικονίζουν στιγμές από την ιστορία της Δράμας.

Δηλώσεις
Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, εξήρε τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου, σημειώνοντας ότι η Περιφερειακή Ενότητα θα είναι κοντά στη Μητρόπολη προκειμένου το κτίριο «να είναι βιώσιμο και λειτουργικό». Ευχήθηκε τέλος, «να μην έχουν την ανάγκη του οι συμπολίτες μας, αλλά να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό όμως εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες για τους οποίους πρέπει να παλέψουμε και να δώσουμε λύση. Εύχομαι να έχει καλή και σημαντική πορεία».
Ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος επιβεβαίωσε ότι δεν θα πληρώνονται δημοτικά τέλη για το κτίριο σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η λειτουργία του, ενώ σημείωσε ότι, «στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που περνάνε πάρα πολλοί συμπολίτες μας το να δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να τους φερθούμε με αξιοπρέπεια είναι το σημαντικότερο σε αυτά τα χρόνια».
Ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, εξήρε την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου να ιδρύσει και να λειτουργήσει «ένα ίδρυμα που έχει να κάνει με την προστασία των φτωχών, των απόρων και των ανθρώπων που πένονται.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Να σημειώσουμε επίσης εδώ, ότι μεγάλη και σημαντική είναι η προσφορά του εξοπλισμού και ενός συστήματος διαχείρισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων, που έκανε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος κ. Κ. Λιβέρης, σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφού σημείωσε ότι «επιτελείται ένα σημαντικό έργο από τη Μητρόπολη», αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσφοράς του Ιδρύματος Νιάρχου: «Η συγκεκριμένη δωρεά υπάγεται σε μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος: Η Πρωτοβουλία Ενάντια στις Συνέπειες της Κρίσης, η οποία ξεκίνησε το 2012 και το ύψος της ήταν συνολικά 100 εκατ. € και αφορούσε δράσεις κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και τους άλλους τομείς τους οποίους δραστηριοποιείται το Ίδρυμα, Υγεία και Αθλητισμό, Τέχνες, Πολιτισμός και Εκπαίδευση. Η πρωτοβουλία αυτή ολοκληρώθηκε το 2015 και ακριβώς επειδή το Ίδρυμα βλέπει ότι οι συνέπειες της κρίσης παραμένουν, με ένταση, αποφάσισε να ανανεώσει την πρωτοβουλία αυτή με ένα ποσό ακόμα 100 εκατ. € για τους ίδιους σκοπούς. Υπάρχει ένα μεγάλο παρελθόν δωρεών του Ιδρύματος, που αφορούν χώρους σίτισης απόρων από τις Ιερές Μητροπόλεις.»

Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ασφαλώς είμαι πολύ ικανοποιημένος, συγκινημένος και ευχαριστημένος, γιατί αυτό το νέο ίδρυμα το οποίο προστίθεται στις άλλες δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, υπό την πεπνημένη ηγεσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου σας. Είχε την ευγένεια να δώσει το όνομα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος και αγαπούσε τον Μητροπολίτη Παύλο και τον βοήθησε να ανέβει στο αξίωμα αυτό το οποίο έχει σήμερα και εκείνος δια αυτού του τρόπου αποδεικνύει ότι είναι ένας άνθρωπος ευγνωμοσύνης. Χρειάζεται πολλές φορές και ανδρεία και ψυχικό σθένος να δέχεσαι και να παραδέχεσαι την ευεργεσία, γιατί δυστυχώς σήμερα οι άνθρωποι δεν είμαστε άνθρωποι που αναγνωρίζουμε τους ευεργέτες μας. Και η μεγαλύτερη μου συγκίνηση είναι ακριβώς αυτή. Όχι γιατί ένα ίδρυμα θα φέρει μόνο το όνομα του Χριστοδούλου, αλλά γιατί ακριβώς το ίδρυμα αυτό, όπως και πολλά άλλα ιδρύματα στην πατρίδα μας δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι ενθυμούνται, εκτιμούν, σέβονται. Όπως αυτό το οποίο έκανε ο Μητροπολίτης Παύλος. Βεβαίως το ίδρυμα είναι ένας χώρος εξαιρετικός. Εγώ εντυπωσιάστηκα όταν το είδα και αξίζουν όχι μόνο στον Μητροπολίτη συγχαρητήρια, αλλά και στις αρχές του τόπου που βοήθησαν στην υλοποίησή του και στο Νιάρχειο Ίδρυμα το οποίο ανέλαβε τον εξοπλισμό της κουζίνας και των άλλων χώρων».
ΠΗΓΗ: http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14759%3A----l-r-------&catid=45%3Athemaproinoutypou&Itemid=107&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: