Στο Ευρωδικαστήριο για τα λύματα
Μια νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την πλημμελή επεξεργασία των αστικών λυμάτων ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφορά στις κωμοπόλεις Προσοτσάνης και Δοξάτου Δράμας, Ελευθερούπολης Καβάλας, Γαλάτιστας Χαλκιδικής και Βαγίων Βοιωτίας. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα αποχετευτικά έργα έχουν δρομολογηθεί στις τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις με πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
Οπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διερεύνηση της υπόθεσης των πέντε οικισμών ξεκίνησε το 2010. «Αν και πολλά από τα αρχικά προβλήματα έχουν έκτοτε αντιμετωπιστεί, το μέγεθος των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα οδήγησαν την Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε.», αναφέρει. Στο ίδιο «πακέτο» περιλαμβάνονταν και τρεις οικισμοί ακόμα, η Δεσφίνα Φωκίδας, το Πολύχρονο και η Χανιώτη Χαλκιδικής, για τους οποίους η Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση. Και οι οκτώ οικισμοί ανήκουν στην κατηγορία της γ΄ προτεραιότητας (2.000-15.000 κάτοικοι), οι οποίοι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία έπρεπε να εξυπηρετούνταν από αποχετευτικό δίκτυο έως το 2005, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (ΥΠΕΚΑ 2012), μόλις το 18%-20% των οικισμών 2.000-15.000 κατοίκων εξυπηρετείται από βιολογικό καθαρισμό. Στόχος της Πολιτείας ήταν το πρόβλημα να λυθεί, έστω και με μια δεκαετία καθυστέρηση, μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ (έως το τέλος του 2015), με την πραγματοποίηση έργων 1,5 δισ. ευρώ σε 250 οικισμούς (ισοδύναμος πληθυσμός 1 εκατ. κάτοικοι).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα έργα στους πέντε οικισμούς είναι δρομολογημένα:
• Η Ελευθερούπολη Καβάλας διαθέτει βιολογικό καθαρισμό από το 1986, ωστόσο από μετρήσεις των τελευταίων ετών κρίθηκε αναγκαία η βελτίωσή του. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ και συμβασιοποιήθηκε στα τέλη του 2012.
• Η Γαλάτιστα Χαλκιδικής εξυπηρετείται από βιολογικό καθαρισμό, η λειτουργία του οποίου όμως ήταν προβληματική. Ο δήμος Πολυγύρου πραγματοποίησε με αρκετή καθυστέρηση διαγωνισμό για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ο οποίος συμβασιοποιήθηκε στα μέσα του 2014.
• Η Προσοτσάνη Δράμας πραγματοποίησε διαγωνισμό για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού το 2012 και όρισε ανάδοχο στα τέλη του 2013. Η κατασκευή του δεν έχει ολοκληρωθεί.
• Τα Βάγια Βοιωτίας πραγματοποίησαν δύο διαγωνισμούς για τη μεταφορά των λυμάτων στον βιολογικό Θήβας και την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, οι οποίοι ξεκίνησαν στα μέσα του 2014.
• Το Δοξάτο Δράμας είναι το μόνο από τις πέντε κωμοπόλεις που δεν έχει δρομολογήσει τα έργα. Η οριστική μελέτη των έργων (αντικατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και κατασκευή αποχετευτικού δικτύου Δοξάτου και Καλαμπακίου) χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπάρχει ένα εκκρεμές ζήτημα για τη χρηματοδότηση της μελέτης, ενώ γίνονται ενέργειες για την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.
• Τέλος, οι εγκαταστάσεις λυμάτων των οικισμών Πολύχρονου, Χανιώτη και Δεσφίνας είναι σε λειτουργία.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η δεύτερη καταδίκη της χώρας για Σπάτα, Λούτσα, Ραφήνα και Πικέρμι, με την Κομισιόν να έχει προτείνει επιβολή προστίμου 13 εκατ. ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 47.462 ευρώ/ημέρα.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/805141/article/epikairothta/perivallon/sto-eyrwdikasthrio-gia-ta-lymata
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου