Πόσα παίρνουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, ευρωβουλευτές
1 Μαΐου 2014 Πολιτική
Ποιες θα είναι οι απολαβές των υποψηφίων που θα εκλεγούν στις επερχόμενες δημοτικές και ευρωκοινοβουλευτικές εκλογές.
Η υποψηφιότητα υποδεικνύει πρόθεση προσφοράς στα κοινά ή ευκαιρία πλουτισμού την ώρα που ο βασικός μισθός ανέρχεται στα 510 ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια οι αποδοχές των αιρετών έχουν συρρικνωθεί, ακολουθούν όμως αναλογικά τις μειώσεις των αποδοχών των υπόλοιπων Ελλήνων; Για τον καθορισμό των απολαβών των δημοτικών εκπροσώπων, ο νόμος 3852/2010, γνωστός και ως «Καλλικράτης», παίρνει ως μέτρο τον μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείων και με βάση πληθυσμιακά κριτήρια καθορίζει τις αποδοχές των εκλεγμένων.
Για παράδειγμα, οι πρώτοι «καλλικρατικοί» μισθοί δημάρχων σε δήμους 20.000 έως 100.000 κατοίκων αναλογούσαν στο 80% του μισθού του γενικού γραμματέα, ενώ οι μισθοί των αντιδημάρχων στο 50% αυτών των δημάρχων
. Με το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι αποδοχές του γ.γ. μειώθηκαν σημαντικά συμπαρασύροντας και τους μισθούς των αιρετών οι οποίοι αναδιαμορφώθηκαν. Ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου αμείβεται πλέον με 4.750,00 ευρώ μηνιαίως, ο Περιφερειάρχης με 4.275,00 ευρώ και οι αντιπεριφερειάρχες με 3.260,25 ευρώ.
Οι μεγάλοι Δήμοι
Με βάση λοιπόν τον επί της παρούσης ισχύοντα μισθό του γενικού γραμματέα του υπουργείου, ο νικητής της μάχης στο Δήμο Αθηναίων, στο αξίωμα του δημάρχου θα λαμβάνει μηνιαίως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4.275,00. Σε αντίστοιχους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, όπως μεταξύ άλλων ο δήμος Περιστερίου, Αχαρνών, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νίκαιας κ.ά. ο αντιδήμαρχος θα αμείβεται με 2.137,50 ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με 900,00 ευρώ, ποσό αρκετά μικρότερο από αυτά των υπολοίπων.
Οι μεσαίοι δήμοι
Σε πληθυσμιακά μικρότερους δήμους, 20.000 έως 100.000 κατοίκων, όπως ο δήμος Ζωγράφου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420,00, του αντιδημάρχου στις 1.710,00 ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα λαμβάνει μηνιαίως 720,00 ευρώ.
Οι μικροί δήμοι
Οι αντίστοιχες αμοιβές σε δήμους ακόμα μικρότερους των οποίων οι κάτοικοί δεν ξεπερνούν τους 20.000, είναι και πάλι υψηλότερες από το σύνολο των αμοιβών που ενδέχεται να λαμβάνει σήμερα μια τετραμελής οικογένεια. Για τον δήμαρχο το ποσό αμοιβής είναι 2.565,00, για τον αντιδήμαρχο 1.282,50 ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων κυμαίνονται στα όρια του σημερινού κατώτατου μισθού με 540,00 ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάργηση των αποζημιώσεων και των επιδομάτων συμμετοχής σε δημοτικά συμβούλια που λάμβαναν μέχρι πρότινος οι δημοτικοί σύμβουλοι. Τα μόνα, σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, έσοδα που αυτή τη στιγμή απολαμβάνει όποιος αιρετός ασκεί το λειτούργημα του δημοτικού συμβούλου είναι τα έξοδα κίνησης τα οποία καθορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αφορούν κυρίως σε μεγάλους δήμους και καλύπτονται μόνο όταν προκύπτει ανάγκη μετακίνησης.
Τα μισθολόγια της Ευρωβουλής
Οι εκλεκτοί που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο από την άλλη θα έχουν πολύ υψηλότερες απολαβές, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φύση των καθηκόντων τους που απαιτεί την εκτός έδρας παρουσία στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας τους. Το ύψος του συγκεκριμένου μισθολογίου δικαιολογεί, σύμφωνα με εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, και η ανάγκη να τυγχάνουν της κατάλληλης υποστήριξης ώστε να ασκούν τα καθήκοντά τους σε υψηλό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα και ιδιαιτερότητα των καθηκόντων τους σε τεχνικό γλωσσικό και θεσμικό επίπεδο.
Ο μηνιαίος μισθός των βουλευτών του ΕΚ, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου γραφείου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα, ορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού ενός δικαστή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανέρχεται στις 7.807,12 ευρώ, χωρίς τον φόρο. Πρέπει να σημειωθεί πως ο μισθός καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου και υπόκειται σε φόρο της Ε.Ε. , μετά την παρακράτηση του οποίου ο μισθός ανέρχεται σε 6.083,91 ευρώ.
Αναφορικά με την σύνταξη οι βουλευτές απολαμβάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ηλικία των 63 ετών αφού έχουν διατελέσει δύο θητείες και το κόστος της καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στο 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της εντολής χωρίς να μπορεί να υπερβεί το 70% συνολικά.
Εκτός όμως από τις προαναφερθείσες μισθολογικές απολαβές, ένας ευρωβουλευτής εισπράττει και διάφορες αποζημιώσεις για την κάλυψη δαπανών συναφών με το επάγγελμα.
Για κάθε ημέρα που οι βουλευτές ασκούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και υπογράφουν την κατάσταση παρόντων του κοινοβουλίου λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση ύψους 298 ευρώ για κάλυψη τροφής και στέγης. Επίσης λαμβάνουν έξοδα μετακίνησης για αεροπορικά εισιτήρια διακεκριμένης θέσης, σιδηροδρομικούς ναύλους πρώτης θέσης ή 0,49 ευρώ ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο. Η συγκεκριμένη παροχή έχει τροποποιηθεί σε σχέση με παλαιότερα που οι ευρωβουλευτές λάμβαναν 500 ευρώ για κάθε ταξίδι που έκαναν ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που θα έκλειναν. Λαμβάνουν όμως και άλλες 4.148 ευρώ ετησίως δηλαδή 350 περίπου ευρώ μηνιαίως και για λοιπά ταξίδια που αναγκάζονται να κάνουν εκτός των συνόρων του κράτους μέλους καταγωγής τους.
Εάν και η συμμετοχή των ευρωβουλευτών στις συνεδριάσεις φαίνεται να πριμοδοτείται η απουσία από ονομαστική ψηφοφορία φαίνεται αντιστοίχως να τιμωρείται αφού η αδικαιολόγητη αποχή τους από αυτές μειώνει στο μισό την ημερήσια αποζημίωση που λαμβάνουν.
Το κοινοβούλιο μεριμνά και για την ιατρική τους περίθαλψη επιστρέφοντάς τους τα 2/3 των ιατρικών τους εξόδων.
Τέλος οι ευρωβουλευτές μπορούν να επιλέγουν το δικό τους προσωπικό στο πλαίσιο προϋπολογισμού που ορίζει το Κοινοβούλιο αλλά δεν μπορούν πλέον να διορίζουν ως συνεργάτες τους στενά συγγενικά τους πρόσωπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου