.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Αποτελέσματα του συνεδρίου στη Βαρκελώνη για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη


Σημ. "Δοξατινών Νέων": Το παρακάτω κείμενο ελήφθη με e-mail και αναρτάται εδώ ως έχει.

Αποτελέσματα του συνεδρίου στη Βαρκελώνη για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη

Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από την AAPG (Aμερικανική Ένωση Γεωλόγων Πετρελαίου) είχε θέμα: Εξερευνώντας την Μεσόγειο: Νέες σκέψεις-δεδομένα σε έναν αρχαίο θαλασσόδρομο – Η «θάλασσα στο μέσο της γης» Η Μεσόγειος.(Exploring The Mediterranean: New Concepts In An Ancient Seaway - Τhe "sea in the middle of the earth" - The Mediterranean).Διήρκεσε δε από τις 8 έως τις 10 Απριλίου 2013.
Παρουσιαστές των ευρημάτων στο συνέδριο ήταν ο δρ. Τζέισον Ρόμπινσον, αντιπρόεδρος του εμπορικού τμήματος της PGS, ο δρ. Σπύρος Μπέλας, ένας από τους δύο επιστήμονες του ΥΠΕΚΑ που επέβαιναν στο νορβηγικό σκάφος «Nordic Explorer» καθ’ όλη τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που διήρκεσε το ταξίδι του από το Ιόνιο έως τη Ν. Κρήτη, και ο δρ. Αντώνης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και σύμβουλος του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελου Λιβιεράτου. Ο υπουργός δε δήλωσε πως από τον Μάιο θα αρχίσει η διεθνοποίηση των ερευνητικών δεδομένων και ότι εντός του πρώτου εξαμήνου 2014 θα προσδιοριστούν τα οικόπεδα εξόρυξης.
Ο κ. Ρόμπινσον παρουσίασε επιλεγμένες γραμμές καταγραφής σεισμικών δεδομένων, που προκύπτουν από την πρώτη επεξεργασία (fast track), ποσοστού λίγο πάνω από το 30% του συνολικού πεδίου που έχει ερευνήσει. Το ίδιο αισιόδοξος ήταν και ο δρ. Μπέλας. Άλλωστε ο αρχικός στόχος για να χαραχθούν γραμμές καταγραφής δεδομένων 8.500 χλμ. αυξήθηκε στα 12.341 χλμ., κατόπιν αιτήματος της Total και των δύο αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες και αγόρασαν τα επιπλέον στοιχεία.
Εν ολίγοις ο στόχος επετεύχθη καθώς μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εξεδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον. Η παρουσίαση συνέβαλε στη διάδοση και προώθηση των πακέτων με τα σεισμικά δεδομένα της PGS, προκειμένου να πωληθούν σε μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες, όπως η ιταλική Eni, η γαλλική Total και οι αμερικανικές Chevron και ExxonMobil, στελέχη των οποίων παρευρίσκονταν στο συνέδριο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά δεδομένων επιδεικνύουν και ελληνικές εταιρείες, όπως η Energean.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου της Βαρκελώνης περιελάμβανε τις εξής θεματικές:
    Geotectonic evolution of the Mediterranean.
    The impact of the Messinian Salinity event in exploration.
    Carbonate plays in the Mediterranean.
    Petroleum systems and source rocks.
    New exploration in the Eastern Mediterranean.
    The Nile Delta revisited.
    Recent exploration along the North African coast.
    The Western Mediterranean and the Alboran Sea in focus.
    Prospectivity and new plays in the Adriatic Basin.
Θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις τους επόμενους μήνες, που θα γίνονται πιο αποκαλυπτικές όσο πολλαπλασιάζεται η επεξεργασία των στοιχείων. Οι παρουσιάσεις σχεδιάζονται να γίνουν στον ελλαδικό χώρο.

Ευρυδίκη Λειβαδά
Εφημερίδα των Κεφαλλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: