ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(20/03/2013)
Νέους δρόμους για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών έχει ανοίξει η χρήση των βλαστοκυττάρων
Την Τετάρτη στις 13 Μαρτίου στις 18:30 η Biohellenika διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία επιστημονική ημερίδα στην Καβάλα με θέμα τις νεότερες θεραπείες που πραγματοποιούνται με τη χρήση βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, του πλακούντα και του ιστού του ομφαλίου λώρου, καθώς και οι προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον, οι οποίες είναι εντυπωσιακές. Αναλύθηκαν επίσης και άλλες πηγές λήψεις βλαστοκυττάρων, όπως τα νεογιλά δόντια, ο λιπώδης ιστός και ο μυελός των οστών.
Την ημερίδα προλόγισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, κ Ξενοφώντας Κρoκίδης ο οποίος τόνισε τη σημασία της φύλαξης των βλαστοκυττάρων και την ανάγκη της ενημέρωσης του κοινού. Για τις σημερινές εφαρμογές των βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον μίλησαν στην επιστημονική ημερίδα ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Γεώργιος Κολιάκος, Καθηγητής Βιοχημείας, και η Επιστημονική Υπεύθυνος της Biohellenika, Δρ. Κουζή Κοκκώνα, καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Η αντικειμενική ενημέρωση και η σωστή απόφαση για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων της ομφαλοπλακουντιακής μονάδας είναι επιβεβλημένη σε κάθε κοινωνία. Μετά τον τοκετό μπορούμε να συλλέξουμε βλαστικά κύτταρα από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, τον πλακούντα και τον ιστό ολόκληρου του ομφαλίου λώρου. Στις περιπτώσεις των αιματολογικών ασθενειών, η βασική λήψη ομφαλοπλακουντιακού αίματος η οποία γίνεται αμέσως μετά από τον τοκετό από τον ομφάλιο λώρο μας εξασφαλίζει επαρκή ποσότητα για θεραπεία μικρόσωμων ενηλίκων και παιδιών, ενώ σε συνδυασμό με την έκπλυση – αποστράγγιση του πλακούντα λαμβάνεται έως και διπλάσια ποσότητα βλαστοκύτταρων η οποία μπορεί να καλύψει συνολικά ενήλικα με μεγάλο σωματικό βάρος. Η επεξεργασία ολόκληρου του ομφαλίου λώρου (περίπου 50 εκατοστά) μας δίνει το μέγιστο αριθμό των μεσεγχυματικών κυττάρων τα οποία χρησιμοποιούνται στα αυτοάνοσα νοσήματα και στην Αναγεννητική Ιατρική, ενώ στις αιματολογικές θεραπείες χορηγούνται μαζί με αλλογενή μοσχεύματα, γιατί μειώνουν τα ποσοστά απόρριψης τους, λόγω μη απόλυτης συμβατότητας.
Τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, την αποστράγγιση του πλακούντα και το μυελό των οστών χρησιμοποιούνται κυρίως για ασθένειες του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από άλλους ιστούς (ιστός ομφαλίου λώρου, νεογιλά δόντια, λίπος) είναι χρήσιμα σε εφαρμογές της αναγεννητικής ιατρικής όπως την αποκατάσταση της λειτουργίας οργάνων, ιστών, χόνδρων.
Τα βλαστοκύτταρα που περιέχονται στο αίμα του ομφαλίου λώρου μπορούν να ληφθούν εύκολα, ανώδυνα και με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του τοκετού, να κρυοσυντηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να χορηγηθούν με ασφάλεια σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Λόγω της νεαρής τους ηλικίας δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα συμβατά με τον ασθενή, έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού και είναι κύτταρα που λόγω της ηλικίας τους δεν έχουν δεχτεί τις επιδράσεις της γήρανσης και του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται σήμερα ότι ένας στους τρεις ανθρώπους στις ΗΠΑ, 128 εκατομμύρια χρονίως πάσχοντα άτομα άνω των 65 ετών, μπορούν να ωφεληθούν από τις εφαρμογές της Αναγεννητικής Ιατρικής. Η πιθανότητα σήμερα κάποιος να χρησιμοποιήσει τα βλαστοκύτταρά του για κακοήθη ασθένεια καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι 1/200.
Στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους κατά τον τοκετό σε μια δημόσια ή οικογενειακή τράπεζα. Η απόφασή τους αυτή αποτελεί ελεύθερη επιλογή, η οποία προκύπτει μετά από τεκμηριωμένη επιστημονική ενημέρωση για τις δυνατότητες που τους παρέχει ο κάθε τρόπος φύλαξης.
Οι παρακάτω πληροφορίες αποτελούν επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Δικτύου που καταγράφει τις μεταμοσχεύσεις του ομφαλικού αίματος και του μυελού των οστών που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Απρίλιο του 2010 και αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική που θα ακολουθήσουν τα κράτη σχετικά με τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν από τον Al Gratwohl και συν το 2010 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, vol 303, No 16, p1617-1624, ένα από τα εγκυρότερα διεθνή ιατρικά περιοδικά. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 1.327 επιστημονικές ομάδες από 71 χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πέντε ηπείρους. Καταγράφηκαν όλα τα είδη των μεταμοσχεύσεων, αυτόλογων και αλλογενών που πραγματοποιήθηκαν από τις συμμετέχουσες ομάδες το έτος 2006 για τη θεραπεία κακοήθων, κληρονομικών και αυτοάνοσων ασθενειών. Το έτος αυτό πραγματοποιήθηκαν 50.417 μεταμοσχεύσεις εκ των οποίων οι 28.901 (57%) ήταν αυτόλογες και οι 21.516 (43%) ήταν αλλογενείς. Από τις 21.516 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις στις 11.928 (55,4%) τα βλαστοκύτταρα προέρχονταν μέσα από την οικογένεια και στις 9.588 (44,5%) από τη δημόσια τράπεζα. Άρα τα αυτόλογα και τα οικογενειακά μοσχεύματα στο σύνολο των μεταμοσχεύσεων ήταν 40.829 (86%), ενώ τα αλλογενή 9.588 (14%).
Μεταμοσχεύσεις με βλαστοκύτταρα από άγνωστο δότη εμφανίζουν σε ποσοστό έως 45% φαινόμενα απόρριψης τα πρώτα πέντε έτη, διότι παρά την εργαστηριακά τεκμηριωμένη ιστοσυμβατότητα το μόσχευμα τελικά δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο σώμα του ασθενή. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αποθηκευμένα βλαστικά κύτταρα του παιδιού τότε το ρόλο του δότη βλαστικών κυττάρων για θεραπεία κακοήθους ασθένειας, αναλαμβάνει κοντινός συγγενής, συνήθως αδερφός, που θεωρείται η καλύτερη θεραπευτική επιλογή όταν κάποιος δεν διαθέτει τα δικά του βλαστοκύτταρα. Στη δημόσια τράπεζα τα βλαστοκύτταρα αναζητούνται μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ιστοσυμβατός δότης μέσα στην οικογένεια και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κακοήθεις παθήσεις του αίματος, μιας και στην αναγεννητική ιατρική και στα αυτοάνοσα νοσήματα επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται μόνο τα βλαστοκύτταρα του ιδίου του ασθενούς.
Η δημόσια τράπεζα προμηθεύει μοσχεύματα με συνολικό κόστος για τον ασθενή περίπου 25.000-30.000 ευρώ μετά από αναζήτηση, η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από τη σπανιότητα του μοσχεύματος. Στην ημερίδα επίσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι ασθένειες στις οποίες γίνονται χρήσεις αυτόλογων και αλλογενών μοσχευμάτων και τα αποτελέσματα των εφαρμογών αυτών. Εστιάζοντας στην περίπτωση της λευχαιμίας, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το παιδί μετά από ορισμένες εξετάσεις οι οποίες πρέπει να γίνονται εφ όσον το παιδί αρρωστήσει στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά χρησιμοποιούν τα βλαστοκύτταρά τους χωρίς την πραγματοποίηση των παραπάνω εξετάσεων. Σε αυτόλογη χρήση η χορήγηση μεγάλου αριθμού βλαστοκυττάρων είναι ωφέλιμη για τον ασθενή, γιατί έχει καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει ο φόβος της απόρριψης, δεδομένου ότι το παιδί χρησιμοποιεί τα δικά του βλαστοκύτταρα τα οποία είναι απόλυτα συμβατά με τον εαυτό του. Καταλήγοντας, στις εφαρμογές της αναγεννητικής ιατρικής η αλλογενής μεταμόσχευση δεν θεωρείται ασφαλής, λόγω του φόβου της εμφάνισης του συνδρόμου της χρόνιας απόρριψης, η οποία επιδεινώνει την λειτουργία των οργάνων.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο για τη θερμή παρουσία του, καθώς και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δρ. Ξενοφώντα Κροκίδη, που τίμησε την ημερίδα με την παρουσία του, διηύθυνε την συζήτησε και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της διοργάνωσης.
Ακόμα ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας, τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel και Star TV Δράμας, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΑΚΡΟΑΜΑ FM, ΡΑΔΙΟ ENERGY, STAR FΜ 93,5, STUDΙΟ 7 και το Ράδιο Αρβύλα Ξάνθης, τις εφημερίδες Εβδόμη, Πρωινός Τύπος Δράμας και Αγώνας της Ξάνθης για την υποστήριξή τους στην προσπάθειά μας για αντικειμενική και σωστή ενημέρωση.
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους κ. Γενικόπουλο από την εφημερίδα Πρωινή, το Ράδιο Πρωινή, και την TV ΠΡΩΙΝΗ και τον κ. Τσίγκα από το ALPHA RADIO 88,6 και τη Νέα Εγνατία για την άμεση ανταπόκρισή τους και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για την ομιλία.
Τέλος, ευχαριστούμε τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης, την εφημερίδα Καθημερινό Τύπο της Καβάλας και τις σελίδες Καβάλα: Συμβαίνει Τώρα, Thraki Life News, Δοξατινά Νέα, Καβάλα-Γαλάζια Πολιτεία, e-kavala, Xanthi Times και το Κανάλι 6 Ξάνθης για την υποστήριξη τους.
Biohellenika
Θεσσαλονίκη: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, Κτήριο ZEDA, Τηλέφωνο: 2310 474 282, 6944 677 746
Καβάλα: 6974 197 090
Αθήνα: Αρχελάου 28Α, Τηλέφωνο: 210 77 08 882, 6973 346 704
Λάρισα: Μ. Αλεξάνδρου 3, Τηλέφωνο: 2410 535 603, 6973 984 260
Πάτρα: Κως 18 & Πανεπιστημίου 3, Τηλέφωνο: 2610 437 436, 6978 483 170
Ηράκλειο: Αμαλθείας 17 & Κατεχάκη, Τηλέφωνο: 2810 229 351, 6970 803 497
Χανιά: Τζανακάνη 40-42, Τηλέφωνο:28210 58758, 6945 750 933
Αλεξανδρούπολη: 6984 604 009
Ιωάννινα: 6970 267 540
Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας: 801-11-99299
e-mail: info@biohellenika.gr – website: www.biohellenika.gr
• Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας: http://www.iskavalas.gr
• Ακρόαμα FM: http://akroamafm978.blogspot. gr
• Ράδιο Αρβύλα Ξάνθης: http://www.aa888.gr/
• Εβδόμη: http://www.evdomi.gr
• Πρωινός Τύπος Δράμας: http://www.proinos-typos.gr/ gr/
• Αγώνας της Ξάνθης: http://www.agonas.gr/
• Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης: http://www.isx.gr/
• Καβάλα Συμβαίνει Τώρα: https://www.facebook.com/ KavalaSymvaineiTora
• Thraki Life News: http://thrakilifenews. blogspot.gr
• Δοξατινά Νέα: http://doxatodramas.blogspot. gr/
• Καβάλα-Γαλάζια Πολιτεία: http://www.facebook.com/pages/ Καβάλα-Γαλάζια-Πολιτεία/ 116987465070647
• e-kavala: http://www.facebook.com/ ekavala
• Xanthi Times: http://www.xanthitimes.gr
• Καθημερινός Τύπος: http://www/k-typos.gr
• Κανάλι 6 Ξάνθης: http://www.facebook.com/pages/ Χαλαρά-Κανάλι-6-Ξάνθης/ 101276965850
Με την παράκληση να δημοσιευθεί
Για περισσότερες πληροφορίες: κα. Άννα Τσουκαλά: 2310 474 282
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου