Μεταφέρω εδώ ένα κείμενο που με εντυπωσίασε, γιατί αναφέρει το αυτονόητο, αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και για τον δικό μας Δήμο, αλλά και για κάθε Δήμο. Τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Ωραιοκάστρου με απλά και κατανοητά λόγια, χωρίς περίπλοκες και δυσκολονόητες αναλύσεις.
Μακάρι η επόμενη Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου να πάρει ιδέες από το συγκεκριμένο κείμενο και να ενημερώνει με αντίστοιχο κατανοητό τρόπο τους Δημότες ..
Να συμπληρώσω πως ο Δήμος Ωραιοκάστρου θεωρητικά έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με τον παλιό Δήμο Δοξάτου (11.841 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001) αλλά όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου ο πραγματικός πληθυσμός ξεπερνάει τις 35.000 κατοίκους σήμερα...
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010
Στο φως όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Ωραιοκάστρου
Υπηρετώντας τις αρχές της διαφάνειας και της αντικειμενικής πληροφόρησης του πολίτη στην πράξη, αλλά και στο πλαίσιο της έγκαιρης προετοιμασίας του εγχειρήματος του «Καλλικράτη», ο Δήμαρχος Νικόλαος Μπάτος και η Δημοτική Αρχή Ωραιοκάστρου κατέθεσαν την πρόταση για την οργάνωση κοινών συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των τριών υπό συνένωση Δήμων –Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας- εκ περιτροπής στην έδρα κάθε υφιστάμενης αυτοδιοικητικής μονάδας.
Επιβεβαιώνοντας πραγματικά ότι η πρόταση αυτή δεν ήταν ένα «πυροτέχνημα», αλλά ένα ουσιαστικό «προσκλητήριο συνεργασίας», ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του «Καλλικράτη», ο Δήμος Ωραιοκάστρου καθόρισε την κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων για την προσεχή Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010, στις 7.00 το απόγευμα...
Με σκοπό να γίνει μια γόνιμη συζήτηση και να καταγραφούν τα πραγματικά δεδομένα των τριών Δήμων, οι οποίοι από 1ης Ιανουαρίου 2011 θα κληθούν να λειτουργήσουν ως μια ενιαία αυτοδιοικητική μονάδα, κατατέθηκε το αίτημα να υποβληθούν πλήρεις φάκελοι με τα οικονομικά στοιχεία και την κατάσταση του προσωπικού και από τον Δήμο Ωραιοκάστρου και από τον Δήμο Καλλιθέας και από τον Δήμο Μυγδονίας.
Στην κοινή αυτή συνεδρίαση, μάλιστα, εκτός από τα τρία Δημοτικά Συμβούλια και τους εν ενεργεία Δημάρχους προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν και όλοι όσοι ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για τον διευρυμένο Δήμο Ωραιοκάστρου, ώστε να λάβουν γνώση των στοιχείων.
Παρ’ ότι η πρόταση για την οργάνωση κοινών συνεδριάσεων και των τριών Δημοτικών Συμβουλίων είχε γίνει αποδεκτή τόσο από την πλευρά της Καλλιθέας όσο και από την πλευρά της Μυγδονίας, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, μόλις αυτή συγκεκριμενοποιήθηκε από πλευράς Δήμου Ωραιοκάστρου, οι άλλοι δύο Δήμοι αναδιπλώθηκαν. Μας στενοχώρησαν οι άλλοι δύο αγαπητοί συνάδελφοι, όταν με επιστολή τους εξέφρασαν την απροθυμία τους να συμμετάσχουν στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων.
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, επειδή πραγματικά δεν έχει να κρύψει τίποτε, αλλά και επειδή πιστεύει βαθιά ότι όλα τα στοιχεία που αφορούν στη διαχείριση θα πρέπει να βρίσκονται στο φως και υπό την κρίση κάθε πολίτη, προχωρά στη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων του και της κατάστασης με το προσωπικό που απασχολεί, προσδοκώντας ότι έστω και τώρα θα πράξουν το ίδιο και οι Δήμοι της Καλλιθέας και της Μυγδονίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου, εξάλλου, έχει ήδη αποφασίσει πως θα συμμετάσχει σε κάθε διαλογική συζήτηση και σε κάθε κοινή συνεδρίαση που θα οργανωθεί είτε στο Ωραιόκαστρο είτε στην Καλλιθέα είτε στη Μυγδονία. Άλλωστε, και ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου δήλωσε πως αποδέχεται την πρόταση να δημοσιευθούν τα πόθεν έσχες όλων των υποψηφίων Δημάρχων –και μάλιστα όχι μόνο της τελευταίας χρονιάς, αλλά τουλάχιστον των προηγούμενων τεσσάρων ετών- μόλις και οι άλλοι δύο εν ενεργεία Δήμαρχοι ανακοινώσουν τα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία των Δήμων, τους οποίους υπηρετούν.
Θέτοντας, λοιπόν, το παράδειγμα της εντιμότητας και της χρηστότητας ο Δήμος Ωραιοκάστρου ανακοινώνει τα ακόλουθα:
1. Το απασχολούμενο προσωπικό στον Δήμο Ωραιοκάστρου ανέρχεται σε συνολικά 127 άτομα –με πλήρη ασφάλιση- και ανάλογα με το καθεστώς εργασίας κατανέμεται ως εξής: προσωπικό δημοσίου δικαίου (40 άτομα), προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (31 άτομα), προσωπικό ορισμένου χρόνου μερικής τετράωρης απασχόλησης (16 άτομα), προσωπικό με δίμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ένα άτομο), προσωπικό ορισμένου χρόνου με οκτάμηνη σύμβαση (29 άτομα) και προσωπικό με συμβάσεις μίσθωσης έργου (10 άτομα).
2. Για την οικονομική χρήση του 2009 τα έσοδα του Δήμου Ωραιοκάστρου ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 15.276.649,59 ευρώ, ενώ οι δαπάνες στο ύψος των 12.390.019,93 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου Ωραιοκάστρου ισχύουν τα εξής: α. Τράπεζα Πειραιώς, υπόλοιπο δανείου 855.322,33 ευρώ με ημερομηνία λήξης 31.05.2017, β. Τράπεζα Πειραιώς, υπόλοιπο δανείου 1.395.255,72 ευρώ με ημερομηνία λήξης 02.11.2020 και γ. Τράπεζα Probank, υπόλοιπο δανείου 145.022,08 ευρώ με ημερομηνία λήξης 28.12.2011. Συνολικά, δηλαδή, οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου Ωραιοκάστρου ανέρχονται στο ποσό των 2.395.600,13 ευρώ, το οποίο μάλιστα θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου. Δεδομένου, μάλιστα, ότι στις 31.12.2009 υπήρχε χρηματικό υπόλοιπο 2.992.555,60 ευρώ, καθίσταται απολύτως σαφές ότι το Ωραιόκαστρο είναι ένας Δήμος οικονομικά εύρωστος που διαθέτει θετικό ισοζύγιο πέρα από κάθε αμφιβολία. Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου είναι αμετάβλητα και σήμερα που το παρόν έγγραφο δίδεται στη δημοσιότητα.
3. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ωραιοκάστρου: Το προσωπικό της αποτελείται από 26 μισθοδοτούμενα άτομα μέσω των προγραμμάτων «Κοινωνική Μέριμνα», «ΚΔΑΠ», «Παιδικός Σταθμός», «ΛΑΕΚ» και «ΑμΕΑ» και από δώδεκα άτομα που απασχολούνται με συμβάσεις έργου, εκ των οποίων τα δύο στον παιδικό σταθμό και τα δέκα στο κολυμβητήριο. Για την οικονομική χρήση του 2009 η ΔΗΚΕΩ είχε έσοδα 922.635,50 ευρώ, έξοδα 907.860,32 ευρώ και καθαρά αποτελέσματα 14.755,18 ευρώ. Η ΔΗΚΕΩ δεν έχει συνάψει κανένα δάνειο.
4. Παιδικοί σταθμοί: Το προσωπικό τους αποτελείται από δέκα υπαλλήλους δημοσίου δικαίου, τρεις αορίστου χρόνου, τρεις ορισμένου χρόνου μέσω του ΟΑΕΔ και επτά με σύμβαση μίσθωσης έργου. Για την οικονομική χρήση του 2009 οι παιδικοί σταθμοί είχαν έσοδα 1.322.228,41 ευρώ, έξοδα 824.292,12 ευρώ και καθαρά αποτελέσματα 497.936,29 ευρώ.
5. ΚΑΠΗ: Για την οικονομική χρήση του 2009 είχε έσοδα 78.857,14 ευρώ, έξοδα 70.868,65 ευρώ και χρηματικό υπόλοιπο 7.988,49 ευρώ, ενώ δεν απασχολεί προσωπικό.
6. ΠΟΔΩ: Για την οικονομική χρήση του 2009 είχε έσοδα 131.870,74 ευρώ, έξοδα 98.931,45 ευρώ και χρηματικό υπόλοιπο 32.939,29 ευρώ, ενώ δεν απασχολεί προσωπικό.
7. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ωραιοκάστρου έχει ήδη εγκριθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το έτος 2007, είναι τετραετές και περιλαμβάνει σειρά έργων και παρεμβάσεων, όπως αυτά υποδείχθηκαν και από τους ίδιους τους πολίτες στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη στα νοικοκυριά.
Όπως καθίσταται απολύτως σαφές, με τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών του, για τον Δήμο Ωραιοκάστρου οι έννοιες της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης δεν αποτελούν συνθήματα, αλλά καθημερινή πρακτική.
Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα και οι άλλοι δύο αγαπητοί συνάδελφοι θα προχωρήσουν στη δημόσια ανακοίνωση των αντίστοιχων στοιχείων για τους Δήμους της Καλλιθέας και της Μυγδονίας, καθώς οι ίδιοι οι πολίτες το επιζητούν και τα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης έχουμε χρέος απέναντί τους να τους κρατούμε πάντοτε ενήμερους για όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος.
Από τη Διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου
ΠΗΓΗ: http://oreokastrosalad.blogspot.com/2010/09/blog-post_28.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου