.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

53ος Αριστοτέλειος Μαραθώνιος Μακεδονίας στη Δράμα - 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

53ος Αριστοτέλειος Μαραθώνιος Μακεδονίας στη Δράμα

Η Δράμα είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως που γιόρτασε τον κλασσικό Μαραθώνιο.

2.500 χρόνια πέρασαν από τη στιγμή του πρώτου Μαραθωνοδρόμου που μετέδωσε το μήνυμα «ενικήκαμεν».


Μεγάλη συμμετοχή είχαμε στο φετινό Αριστοτέλειο Μαραθώνιο Μακεδονίας στη Δράμα, όπου αθλητές και αθλήτριες έτρεξαν για την τιμή και το τρόπαιο, το οποίο ήταν ένα μετάλλιο σημαντικής αξίας.


Τα δρώμενα του 53ου Αριστοτέλειου Μαραθωνίου Μακεδονίας ξεκίνησαν το Σάββατο με τη μεταφορά της φλόγας από το Ναό των Ελλήνων, που βρίσκεται στο Ωραιόκαστρο, στο άγαλμα της Ελευθερίας στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας. Η μεταφορά έγινε με ένστολη πολεμική αρχαιολογική στολή και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια προς τιμήν του πρώτου Μαραθωνοδρόμου, που πριν 2.500 χρόνια έτρεξε πρώτος από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να μεταφέρει το μήνυμα νίκης στη Μάχη του Μαραθώνα κατά των Βαρβάρων. Φέτος μάλιστα ήταν και μια ιδιαίτερη χρονιά για το Μαραθώνιο της Δράμας, καθώς ήταν η πρώτη πόλη παγκοσμίως που γιόρτασε το γεγονός αυτό, καθώς έχουν περάσει ακριβώς 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) και προς τιμήν του πρώτου Μαραθωνοδρόμου γιορτάστηκε το γεγονός από τους διοργανωτές και τους αθλητές του Αριστοτέλειου Μαραθωνίου Μακεδονίας.

Στο σημείο αυτό να πούμε πως η πραγματική απόσταση που διένυσε ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος ήταν 38.500 μέτρα, όσο είναι δηλαδή και η απόσταση που διανύουν οι αθλητές στον Αριστοτέλειο Μαραθώνιο Μακεδονίας και όχι 42.195 μέτρα όπως είναι ο Μαραθώνιος που γίνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα. Αυτό το υποστήριξε ο οργανωτής του Αριστοτέλειου Μαραθωνίου Μακεδονίας, Αριστοτέλης Κακογεωργίου, ο οποίος μάλιστα μας είπε πως η απόσταση των 42.195 μέτρων καθιερώθηκε το 1908 από τους Άγγλους και αυτό γιατί τότε η Βασίλισσα ήθελε να παρακολουθήσει το Μαραθώνιο από το παλάτι της και γι’ αυτό τροποποιήθηκε η απόσταση από τα 38.500 σε 42.195 γιατί έτσι βόλευε τη Βασίλισσα. Έχουν σταλθεί κατά καιρούς επιστολές και αιτήσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού για να αλλάξει η απόσταση αυτή στην πραγματική της απόσταση που θα ‘πρεπε να είναι 38.500 μέτρα, μας δήλωσε ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου, όμως χωρίς ανταπόκριση.

Επίσης ο κ. Αριστοτέλης, τόνισε πως εδώ και 27 χρόνια το μετάλλιο που παίρνουν οι αθλητές στο Μαραθώνιο της Αθήνας έχει το πρόσωπο του Γρηγορίου Λαμπράκη, ο οποίος είναι άνθρωπος μεγάλης εκτίμησης, όμως το σωστό θα ‘ταν το μετάλλιο να απεικονίζει τον πρώτο Μαραθωνοδρόμο στην ιστορία, στον οποίο οφείλουμε στο κάτω – κάτω αυτό το γεγονός, που κάθε χρόνο δραστηριοποιεί χιλιάδες αθλητές στην Ελλάδα και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Ακούσαμε όμως και τα δικαιολογημένα παράπονα του διοργανωτή και εμπνευστή του Αριστοτελείου Μαραθώνιου Μακεδονίας, ο οποίος είπε ότι κανένας από την ηγεσία της Δράμας δεν ήταν παρόν στις εκδηλώσεις, παρά του ότι ενημερώθηκαν για το δρώμενο αυτό.

Συγκεκριμένα ο κ. Αριστοτέλης είπε, «Ούτε ένας. Είτε λέγεται Νομάρχης, είτε Δήμαρχος, είτε Βουλευτής. Κανένας μα κανένας από την τοπική ηγεσία της Δράμας δεν τίμησε το γεγονός αυτό, που στο κάτω – κάτω γίνεται για τους πολίτες και τους αθλητές της πόλης και των γύρο περιοχών και κάθε χρόνο το δρώμενο αυτό γεμίζει τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και τις καφετέριες της Δράμας.

Για να καταλάβετε ήθελα να κλείσω σ’ έναν φίλο από το εξωτερικό ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο και δεν έβρισκα. Έτσι είναι κοντά στον πολίτη οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες της πόλης;;;», ήταν το χαρακτηριστικό ερώτημα του κ. Κακογεωργίου. Επίσης, ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου συμπλήρωσε, πως ο Μαραθώνιος αυτός που έγινε στη Δράμα είναι από τους πιο πετυχημένους, πιο πλούσιους και ο πιο παλιός που γίνεται στην Ευρώπη.

Πιο πλούσιος γιατί ο αθλητής παίρνει ένα ακριβό μετάλλιο, ένα μπλουζάκι και δυο γεύματα (Σάββατο βράδυ και την Κυριακή μετά τον αγώνα) και κανένας πολιτικός ηγέτης δεν συγκινείται να δώσει έστω μια ευχή.

Όσον αφορά τον 53ο Αριστοτέλειο Μαραθώνιο Μακεδονίας, ο κλασσικός που είναι 38.500 μέτρα ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο στους Φιλίππους, περνάει από το Κάτω Κεφαλάρι, συνεχίζει μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο, στρίβει μετά προς τα Κύργια (γενέτειρα του Αριστοτέλη Κακογεωργίου), εκεί κάνει τον κύκλο μέσα στην πλατεία των Κυργίων και ξανά γυρίζει πίσω στον Άγιο Αθανάσιο, όπου στη συνέχεια πάει προς Δοξάτο για να διασχίσει τον πεζόδρομο του Δοξάτου και στρίβει για Αδριανή και από ‘κει συνεχίζει για Χωριστή για να διασχίσει όλο το χωριό και βγαίνει στον κεντρικό δρόμο Δράμας – Καβάλας για να τερματίσει μπροστά στο άγαλμα της Ελευθερίας στη Δράμα.

Στο κλασσικό Μαραθώνιο αυτό, οι πρώτοι τρεις άντρες που τερμάτισαν ήταν:
1ος Ζάνεφ Βλαδίμιρος από Βουλγαρία, 2 ώρες και 37 λεπτά.
2ος Τσεζδάρης Παντελής από Δράμα, 2 ώρες και 44 λεπτά.
3ος Φούκας Δημήτριος από Χρυσούπολη, 2 ώρες και 44,50 λεπτά.

Και οι πρώτες τρεις γυναίκες ήταν:
1η Αρσένη Κυριακή από Καβάλα, 3 ώρες και 23 λεπτά.
2η Πρασάκι Ματίνα από Καβάλα, 3 ώρες και 40 λεπτά.
3η Τσυφλίδου Κούλα από Κοζάνη, 4 ώρες και 4 λεπτά.

Ο Λαϊκός Μαραθώνιος που είναι στα 21.300 μέτρα και έχει την ίδια διαδρομή, εκτός του ότι στο ύψος του Αγίου Αθανασίου δεν στρίβει για Κύργια, αλλά συνεχίζει προς Δοξάτο, τερμάτισαν:
1ος Τζεφαλής Δημήτριος από Δράμα, 1 ώρα και 24 λεπτά.
2ος Βογιατζής Δημήτριος από Καβάλα, 1 ώρα και 26 λεπτά.
3ος Αποστολίδης Απόστολος από τη Δράμα, 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ενώ στις γυναίκες τερμάτισαν:
1η Καλλοπούλου Άννα από Αθήνα, 2 ώρες και 11 λεπτά.
2η Μαυρίδου Αναστασία από Θεσσαλονίκη, 2 ώρες και 20 λεπτά.
3η Ευθυμιάδου Μαρία από Θεσσαλονίκη, 3 ώρες.
Τάσος Χεριστανίδης


Πηγή: www.xirafi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: