Μεταφέρω από την ιστοσελίδα www.agronews.gr:
Γεώργιος Κοτζαγιώργης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | 19.10.2009-09:04
Στο Δοξάτο η πρώτη ομάδα παραγωγών ενεργειακών φυτών
Είναι ο πρώτος συνεταιρισμός που ίδρυσε ομάδα καπνοπαραγωγών και τώρα είναι ο πρώτος που συστήνει Ομάδα Παραγωγών Ενεργειακών Φυτών. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δοξάτου, Γεώργιος Κοτζαγιώργης, εξηγεί στην Agrenda το πώς οι αγρότες της περιοχής προσαρμόζονται κάθε φορά στις επιταγές της αγοράς και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν συμμετέχοντας σε καθετί καινούριο που θα τους αυξήσει το εισόδημα.
Τα 2 τελευταία χρόνια ιδρύσατε δύο ομάδες παραγωγών. Αξιοσημείωτη επίδοση για έναν πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.
Όταν άρχισαν να αλλάζουν τα πράγματα στον γεωργικό τομέα, θελήσαμε να δούμε σε ποιον τομέα μπορεί να δραστηριοποιηθεί ο συνεταιρισμός, ώστε να νιώθουν περισσότερη σιγουριά οι αγρότες, ώστε να έχει λόγο ύπαρξης και ο γεωργός αλλά και ο Α.Σ. Καλέσαμε επενδυτικούς συμβούλους, οι οποίοι μας υπέδειξαν ορισμένες επενδύσεις με βάση τον υπάρχοντα μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέταμε.
Ήμασταν ο πρώτος Α.Σ. που έκανε ομάδα παραγωγών καπνού, όταν ήταν ένα προϊόν που το ήθελε η αγορά. Σήμερα, η καλλιέργεια τείνει να εγκαταλειφθεί.
Αφού μας υπέδειξαν οι σύμβουλοι κάποιους τομείς στους οποίους μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε, έπρεπε να σχηματίσουμε ομάδες για να ενταχθούμε σε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο. Έτσι, ιδρύσαμε τις δύο πρώτες ομάδες όταν ακόμη το βαμβάκι ήταν μεγάλη καλλιέργεια στην περιοχή μας. Αργότερα, αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε στον τομέα των ενεργειακών φυτών. Ως διοικητικό συμβούλιο έχουμε επισκεφτεί τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη: Την Αυστρία, την Τσεχία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, προκειμένου να δούμε πώς δουλεύει το σύστημα των ενεργειακών φυτών από την καλλιέργεια, μέχρι την πρώτη και τη δεύτερη μεταποίηση, δηλαδή τη μετατροπή του ενεργειακού φυτού σε λάδι και μετά σε βιοντίζελ.
Επισκεφτήκαμε μεγάλες καλλιέργειες, μιλήσαμε με γεωργούς, με επενδυτές και κατασκευαστές, για να δούμε πώς μπορεί να έχει κέρδος και ο γεωργός που δεν θα συμμετέχει στην επένδυση της μεταποίησης, αλλά και ο γεωργός που θα αποφασίσει να επενδύσει κεφάλαια στη μονάδα σύνθλιψης του σπόρου για την παραγωγή λαδιού - το σπορελαιουργείο. Το κομμάτι του βιοντίζελ πραγματικά είναι σπαρμένο με αγκάθια για τους επενδυτές γιατί τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα.
Στη συνέχεια κάναμε κάποιες ημερίδες και σεμινάρια με τον ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα", ο οποίος μας βοήθησε πραγματικά. Σχηματίσαμε την ομάδα και αγοράσαμε μία σπαρτική μηχανή εξειδικευμένη για αυτό το είδος καλλιέργειας, ώστε οι γεωργοί να μην έχουν κόστος σποράς.
Πότε έγινε η πρώτη σπορά;
Πριν 3 χρόνια από αρχές Οκτωβρίου ως αρχές Νοεμβρίου. Δήλωσαν συμμετοχή 20 γεωργοί που έσπειραν δοκιμαστικά ελαιοκράμβη σε συνολική έκταση 500-600 στρεμμάτων.
Δοκιμάσατε και τον ηλίανθο εκτός από την ελαιοκράμβη;
Βεβαίως. Από πέρσι μπήκαμε στην ποτιστική καλλιέργεια του ηλίανθου, αντικαθιστώντας ένα μεγάλο μέρος της καλλιέργειας καλαμποκιού και βάμβακος, γύρω στα 1200 στρέμματα.
Το 2008 σε πόσα στρέμματα σπείρατε ελαιοκράμβη;
Η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης είχε ουσιαστικά σταματήσει εκείνη τη χρονιά, καθώς η τιμή των σιτηρών είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο. Οι γεωργοί γνώριζαν την καλλιέργεια των σιτηρών, ενώ η ελαιοκράμβη χρειαζόταν δύο χρόνια για να αποδώσει οικονομικό όφελος. Έτσι είχα μείνει ο μόνος που τη συνέχιζα. Έχω αγοράσει μια ατομική μηχανή σύνθλιψης του σπόρου και μετατροπής του σε λάδι. Η μηχανή αυτή μπορεί να παράγει γύρω στους 5 τόνους στο τρίμηνο.
Θέλησα έτσι να δείξω στους γεωργούς πόσο εύκολα μπορεί να παραχθεί το λάδι. Αυτή τη στιγμή το χρησιμοποιούμε ακατέργαστο ως καύσιμη ύλη στους καυστήρες εσωτερικής καύσης των σπιτιών. Δεν μπήκαμε στην ιστορία της δεύτερης μεταποίησης ακόμα, γιατί είναι δύσκολο και η ποσότητα μικρή. Αν και το κραμβέλαιο στην Ευρώπη καίγεται ως αυτούσιο καύσιμο χωρίς προσμίξεις.
Πέρυσι και φέτος που οι τιμές των σιτηρών σταθεροποιήθηκαν σε κατώτερο επίπεδο, ξαναήρθε στο προσκήνιο η καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών, προσφέροντας σημαντικό κέρδος σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες. Έτσι ξαναρχίσαμε την καλλιέργεια και συζητάμε την εφαρμογή του επενδυτικού σχεδίου που βρισκόταν στη φάση της προμελέτης.
Κλείνετε και συμβόλαια με παραγωγούς και έχετε θέσει προθεσμία μέχρι 31 Οκτωβρίου για την ελαιοκράμβη.
Βεβαίως, η ομάδα παραγωγών κλείνει συμβόλαια και έρχεται σε επαφή με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που αγοράζουν τον σπόρο. Μέχρι τώρα βρισκόμαστε στα 2.000 στρέμματα ελαιοκράμβη ενώ έχει εκφραστεί γραπτώς το ενδιαφέρον για 2.500 ηλίανθο, για τον οποίο τα συμβόλαια υπογράφονται τον Φεβρουάριο. Συνολικά είναι 26 άτομα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε και τις διαπραγματεύσεις με τις μονάδες παραγωγής βιοντίζελ, ώστε να αποφασίσουμε με ποια θα συνεργαστούμε. Από ό,τι φαίνεται η καλλιεργούμενη έκταση θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον.
Το σπορελαιουργείο προγραμματίζεται για κάποια επόμενη χρονιά;
Για να ενταχθεί η επένδυση στον αναπτυξιακό νόμο πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση προμελέτης. Ως Α.Σ. ήδη αγοράσαμε το οικόπεδο και βρισκόμαστε στη διαδικασία παραχώρησης επιπλέον έκτασης. Εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια, θα συσταθεί εταιρεία που θα ανήκει κατά 50% στον Α.Σ., ενώ το υπόλοιπο 50% θα ανήκει στους γεωργούς-επενδυτές.
Τι συμβαίνει με το βαμβάκι; Πώς πήγε η φετινή σοδειά;
Το βαμβάκι φθίνει και τείνει προς εγκατάλειψη δυστυχώς στον νομό μας και σε όλη την Ελλάδα. Οι πολιτικοί δεν θέλουν να το στηρίξουν για διάφορους λόγους.
Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχουν διάφοροι “πειρατές”, που σπέρνουν μόνο και μόνο για την ενίσχυση, χωρίς να τους ενδιαφέρει η απόδοση. Δυστυχώς δεν υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση που να εξαρτά την επιδότηση από τις αποδόσεις. Καθώς η τιμή του βαμβακιού πέφτει, ο κάθε καλλιεργητής κοιτάει να πάρει τα περισσότερα χρήματα κάνοντας τα λιγότερα έξοδα.
Τα εκκοκκιστήρια σάς έχουν κάνει κάποια κρούση για τις τιμές;
Τα εκκοκκιστήρια προσπαθούν να κρατηθούν κι αυτά αλλά βλέποντας τις αποφάσεις μιας πολιτείας που επιδοτεί μέχρι και την αποψίλωση των εκκοκκιστηρίων, δεν θέλουν να συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτό τον τομέα. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, οπότε αν αγοράσουν από τώρα ακριβότερα, το πιθανότερο είναι να έχουν μείωση των εισοδημάτων τους. Κατά την προσωπική μου άποψη, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες το βαμβάκι δεν έχει μέλλον.
Έχετε άλλα σχέδια, για να διαφοροποιηθεί η παραγωγή;
Ως συνεταιρισμός προσπαθούμε να δραστηριοποιηθούμε και στην καλλιέργεια των οσπρίων. Εδώ και τρία χρόνια καλλιεργούμε όσπρια, σε πρώτη φάση φακές και ρεβίθια σε έκταση 130 στρεμμάτων και από φέτος 12 στρέμματα φασόλια. Έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό συσκευαστήριο και έτσι διαθέτουμε όλη την παραγωγή στο σουπερμάρκετ του Α.Σ., συσκευασμένο σε σακουλάκια του μισού και του ενός κιλού. Το προϊόν είναι ποιοτικό και ελπίζουμε να το εντάξουμε στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούμε επαφές και με παραγωγούς από άλλα δημοτικά διαμερίσματα, για να συνεργαστούμε.
Τα διαθέτετε επώνυμα;
Φυσικά. Θα κατοχυρώσουμε και το όνομα, λέγονται “Όσπρια Δοξάτου” και εφόσον βλέπουμε θετικά αποτελέσματα θα επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στον τομέα αυτό, καθώς ο κάμπος της Δράμας έχει τη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών προϊόντων.
Who is who
Ο Γεώργιος Κοτζαγιώργης είναι 47 ετών και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δοξάτου τα τελευταία 5 χρόνια. Εδώ και 16 χρόνια είναι αγρότης και καλλιεργεί ελαιοκράμβη, ηλίανθο, όσπρια, σκληρό σιτάρι και βαμβάκι. Είναι απόφοιτος τεχνικής σχολής ηλεκτρονικών και μηχανολόγων.
Από το 205ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου